Ucraina a însămânțat aproximativ șapte milioane de hectare cu culturi de primăvară de la începutul anului și până în prezent, cu 25-30% mai puțin decât în perioada similară a lui 2021, și de asemenea a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în luna aprilie, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, transmite Reuters.
Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.
Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.
Mykola Solskyi a subliniat importanța exporturilor de cereale ucrainene prin România, în contextul în care Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, dar a adăugat că aceste exporturi ar putea fi complicate peste două luni de exporturile din noua recoltă de grâu din România și Bulgaria, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI Dmitri Rogozin: Într-un război nuclear, țările NATO pot fi distruse de noi într-o jumătate de oră, dar nu trebuie să admitem acest război, ar afecta starea Pământului nostru"Campania de însămânțare continuă în mod activ, în pofida dificultăților care au legătură în primul rând cu logistica", a declarat Mykola Solskyi, într-o conferință de presă.
Ministrul ucrainean al Agriculturii a mai spus că în acest an lucrările de însămânțare nu au avut aceeași calitate ca anul trecut, iar suprafața însămânțată cu porumb a fost mai mică.
Invadarea Ucrainei de către Rusia la finele lunii februarie a generat volatilitate pe piețele financiare internaționale, ducând la creșterea prețurilor la materiilor prime și afectând logistica.
În sezonul agricol 2020/21, Ucraina a fost al patrulea mare exportator mondial de porumb și numărul șase în ceea ce privește exporturile de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.
Vineri, un oficial din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot părăsi țara din cauza dificultăților legate de infrastructură și a blocării porturilor de la Marea Neagră.
La rândul lor, oficialii din Ministerul ucrainean al Agriculturii au estimat că surplusurile de cereale exportabile se ridică la aproximativ 12 milioane de tone, iar analiștii avertizează că stocurile mari de cereale pe care le are Ucraina în prezent înseamnă că nu mai există loc pentru depozitarea noii recolte.
Luni, Mykola Solskyi a reiterat acuzațiile că Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului. El a subliniat că Ucraina consideră orice nave care transportă cereale prin portul Sevastopol din Crimeea ca fiind furate.
"Se fac demersuri pentru ca cerealele furate să fie sechestrate rapid", a afirmat Solskyi, fără a oferi alte detalii.
De asemenea, Mykola Solskyi a salutat "interesul și înțelegerea" arătată de România cu privire la exporturile de cereale ucrainene, adăugând că porturile de la Marea Baltică par a fi cea mai atractivă alternativă.