Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Polonia pentru tranzitul de cereale, dar acordul pentru transportul pe Marea Neagră este sub semnul întrebării

Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Polonia pentru tranzitul de cereale, dar acordul pentru transportul pe Marea Neagră este sub semnul întrebării
scris 19 apr 2023

Polonia a acceptat să ridice interdicția privind tranzitul de cereale și produse alimentare ucrainene, dar Ucraina spune că acordul care îi permite să transporte în siguranță cereale din trei porturi ale sale de la Marea Neagră este în continuare amenințat, din cauza șantajului Rusiei, relatează Reuters.

Câteva state membre ale Uniunii Europene - Polonia, Ungaria și Slovacia - au impus interdicții de import pentru a-și proteja piețele interne de afluxul de cereale ucrainene mai ieftine, iar în weekend, Varșovia anunțase că suspendă și tranzitul acestora prin Polonia, deși inițial afirmase că va suspenda temporar doar importul de produse ucrainene, nu și tranzitul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Alsendo, susținut de Abris, cumpără o nouă afacere în România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Alsendo, susținut de Abris, cumpără o nouă afacere în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă, după două zile de discuții cu partea ucraineană, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat că s-a înregistrat un progres, transporturile ucrainene care tranzitează teritoriul polonez urmând să fie monitorizate și sigilate. Acordul va intra în vigoare vineri la miezul nopții, a precizat ministrul dezvoltării, Waldemar Buda.

"Am fost forțați să închidem granița, pentru că UE avea ochii închiși în privința cantităților mari de cereale care intrau în Polonia, dar, în același timp, am continuat discuțiile cu Ucraina despre cum să permitem tranzitul, dar cu garanția că cerealele nu vor rămâne blocate în Polonia. Și am reușit să găsim o soluție", a declarat ministrul agriculturii, Robert Telus, într-o conferință de presă la Varșovia.

La rândul său, prim-vicepremierul ucrainean Iulia Șvîrîdenko a declarat la conferința de presă că este încrezătoare că exportatorii ucraineni vor respecta termenii acordului convenit cu Polonia.

Nu este clar cum vor reacționa la acest anunț celelalte țări care au impus interdicții de import asupra Ucrainei, România părând înclinată, la rândul său, marți, să impună o interdicție similară, menționează Reuters. Bulgaria ia, de asemenea, în considerare o interdicție. În ceea ce o privește, Republica Cehă a declarat că nu va impune o interdicție pe cont propriu, dar că dorește o soluție la nivelul UE.

UE a criticat însă statele membre pentru că au impus interdicții individuale, iar trimișii UE vor discuta miercuri despre aceste măsuri, a declarat un oficial de rang înalt al UE, citat de Reuters.

Blocarea importurilor ucrainene de către țările vecine din Europa de Est sau neprelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră ar bloca cantități mari de grâne în Ucraina, lovindu-i exporturile și cauzând probleme economice suplimentare pentru Kiev, în timp ce luptă cu trupele lui Vladimir Putin.

Cantități mari de cereale ucrainene au rămas, din cauza blocajelor logistice, în Europa Centrală și de Est, în condițiile în care prețurile în scădere la nivel mondial, ca și cererea mai mică fac ca cerealele să nu poată fi vândute cu ușurință în țări mai îndepărtate. Blocajele au redus prețurile pe plan local și au afectat vânzările fermierilor din țările vecine Ucrainei, punând presiune politică asupra guvernelor din regiune, în special asupra guvernului polonez, care se pregătește de alegeri.

ACORDUL PRIVIND CEREALELE DIN MAREA NEAGRĂ ESTE PUS SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

Ucraina, care se bazează pe vânzările de cereale și alimente pentru o parte semnificativă din produsul său intern brut, are, de asemenea, îngrijorări cu privire la Inițiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră, acordul negociat între Moscova și Kiev de către Turcia și Națiunile Unite în iulie anul trecut.

Inițiativa, menită să atenueze penuria de alimente la nivel mondial permițând reluarea exporturilor din trei porturi ucrainene care au fost blocate în urma agresiunii ruse, urmează să expire la 18 mai.

Nu este clar dacă înțelegerea va fi prelungită, întrucât Rusia susține că un acord separat menit să faciliteze propriile sale exporturi de produse agricole și îngrășăminte nu a fost respectat.

"Este sub amenințarea de a fi oprit, iar Rusia a blocat din nou inspecția navelor", a declarat vicepremierul Svîrîdenko la conferința de presă de la Varșovia.

"Este extrem de important pentru noi să deblocăm tranzitul, altfel Ucraina va rămâne izolată. Nu putem, împreună cu partenerii noștri, să dăm Rusiei posibilitatea de a profita de această situație", a spus ea.

Agenția rusă de știri RIA a declarat marți că inspecțiile navelor au fost reluate, dar un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Reuters că "nimic nu a fost rezolvat".

Potrivit agenției de știri TASS, ministrul rus de externe Serghei Lavrov este așteptat să discute despre acordul pentru Marea Neagră cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York, săptămâna viitoare.

Acordul pentru exportul de cereale din Marea Neagră a fost reînnoit pentru doar 60 de zile luna trecută, iar Rusia a semnalat că ar putea să nu fie de acord să îl prelungească în continuare, dacă Occidentul nu elimină ceea ce consideră a fi obstacole în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina