Compania petrolieră de stat Turkish Petroleum (TPAO) a atribuit un contract major pentru soluții subterane aferent celei de-a doua faze a dezvoltării zăcământului de gaze offshore Sakarya din Marea Neagră, la numai o lună de la declanșarea producției în cel mai important proiect al Turciei în acest domeniu. Contractul a fost atribuit unui consorțiu condus de Subsea7, companie de inginerie și servicii petroliere, înregistrată în Luxemburg și cu sediul la Londra.
De ce este important Lupta contracronometru în ceea ce privește declanșarea producției de gaze offshore din Marea Neagră a fost câștigată surprinzător de Turcia. În pofida faptului că Exxon (care între timp și-a vândut între timp participația către Romgaz) și OMV Petrom au început explorările în Neptun Deep cu cel puțin 10 ani înaintea TPAO, compania turcă a anunțat extragerea primului metru cub de gaz pe 20 aprilie, la 30 de luni de la descoperirea zăcământului. OMV Petrom, noul operator al proiectului Neptun Deep după retragerea Exxon, și Romgaz au anunțat că vor lua o decizie finală de investiție în Neptun Deep până la jumătatea acestui an, deci în următoarea lună.
Subsea7, companie cu 13.000 de angajați, prezentă în peste 30 de țări unde a dezvoltat circa 1.000 de proiecte offshore, a confirmat pe 22 mai atribuirea unui contract „major” de către TPAO pentru a doua fază a dezvoltării zăcământului Sakarya în Marea Neagră.
Subsea7 definește un contract major ca fiind unul în care cota sa din venituri este de peste 750 de milioane de dolari.
Contractul este atribuit unui consorțiu care include Subsea 7, partenerul său în Subsea Integration Alliance, OneSubsea, precum și companiile SLB și Saipem.
Domeniul de aplicare al proiectului integrat al contractului de inginerie, achiziții, construcție și instalare (EPCI) va acoperi soluțiile subterane, inclusiv sistemele de producție submarine, ombilicale submarine și liniile de curgere pe distanțe de 40-50 km și la adâncimi de 2.000 de metri.
Managementul proiectelor și inginerie vor fi gestionate de biroul Subsea7 din Istanbul, Turcia, iar activitățile offshore sunt planificate a se desfășura în cel de-al doilea și cel de-al treilea trimestru al anului 2025, cu posibilitatea prelungirii opționale în 2026-2027, sub rezerva luării unei decizii finale de investiție de către TPAO.
„Prin colaborarea strânsă dintre Subsea7, OneSubsea și Turkish Petroleum, primul gaz din Faza 1 Sakarya a fost livrat la doar 30 de luni de la descoperire. Subsea7 așteaptă cu nerăbdare să extindă această relație pentru Faza 2 și să continue contribuția noastră la dezvoltarea industriei energetice din Turcia”, a declarat Franck Louvety, vicepreședintele pentru Africa, Orientul Mijlociu și Marea Caspică al Subsea 7.
Proiectul de dezvoltare a gazelor Sakarya presupune înființarea unei unități de producție submarine la o adâncime de 2.200 de metri, la 170 de kilometri nord de Filyos, construirea unui terminal de recepție și procesare a gazelor pe malul Filyos și construirea de conducte pentru conectarea a două unități pe pământ și mare.
Producția zăcământului este estimată la 10 milioane mc pe an în primă fază și la 40 milioane mc pe an odată cu finalizarea celei de-a doua faze a proiectului și va acoperi aproape o treime din consumul actual de gaze al Turciei.