Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat că a avut ”o convorbire telefonică foarte bună” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și s-a angajat să pună capăt războiului, care pune Kievul în opoziție cu Moscova, prin negocieri, transmite News.ro.
Zelenski a relatat, de asemenea, conversația sa cu Trump și și-a exprimat mulțumirea pentru asistența militară a SUA. Dar nu a făcut nicio referire, într-o postare pe platforma de socializare X, la eforturile de a pune capăt conflictului de 28 de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Trump a spus că va pune capăt războiului din Ucraina chiar înainte să-și preia mandatul în ianuarie, dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie.
El a mai spus că dacă ar fi fost în funcție când Kremlinul a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, războiul nu ar fi avut loc.
În postarea sa Truth Social, Trump a spus că, în calitate de președinte, ”va aduce pacea în lume și va pune capăt războiului care a costat atâtea vieți”.
”Ambele părți vor putea să se unească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate”, a spus Trump.
CITEȘTE ȘI The Economist constată - România a devenit un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, medicii români pleacă din țarăDeși Trump a prezentat câteva propuneri concrete de politică, el a declarat pentru Reuters, într-un interviu de anul trecut, că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze un anumit teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace.
În postarea sa, Zelenski a spus că l-a felicitat pe Trump pentru că a devenit candidatul republican și a condamnat tentativa de asasinat asupra lui săptămâna trecută.
”I-am urat putere și siguranță absolută în viitor. Am remarcat sprijinul vital bipartizan și bicameral american pentru protejarea libertății și independenței națiunii noastre”, a spus Zelenski.
Ucraina, a spus el, ”va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul acordat în întărirea capacității noastre de a rezista terorii rusești. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi”.
CITEȘTE ȘI Directoratul Național de Securitate Cibernetică se află în contact cu compania CrowdStrike pentru remedierea problemelor detectate la sistemele de operare Windows. Ce soluții propune DNSCZelenski respinge orice negocieri cu Rusia privind încheierea conflictului atâta timp cât trupele ruse rămân în Ucraina.
Președintele ucrainean a propus un plan de pace, prezentat din nou la un summit mondial de luna trecută, la care Rusia nu a fost invitată, care solicită retragerea trupelor ruse și restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991.
Trupele ruse ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Forțele Moscovei au înregistrat câștiguri progresive în estul țării de-a lungul frontului de 1.000 km (600 mile), de când au capturat orașul cheie Avdiivka, în februarie.