Trump a semnat protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO

Trump a semnat protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO
scris 11 apr 2017

Președintele american Donald Trump a semnat marți protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO, a anunțat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters.

Luna trecută, Senatul SUA a aprobat cu o majoritate clară extinderea NATO la Muntenegru, sperând că va transmite astfel un mesaj că Statele Unite vor contracara orice eforturi ale Rusiei de a-și spori influența în Europa, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De când Muntenegrul a fost invitat să adere la Alianță, în decembrie 2015, 25 de state membre NATO au ratificat aderarea.

Cu toate acestea, statul nu va putea participa la summitul de pe 25 mai, de la Bruxelles, ca membru cu drepturi depline. În contextul avansării procesului de aderare, Muntenegrul asistă deja la reuniunile Alianței ca observator.

Olanda nu va putea să ratifice această aderare în acest răstimp, deoarece procedura din Parlamentul de la Haga va dura cel puțin încă șase săptămâni.

Rusia a catalogat în trecut această extindere a NATO în Balcani drept o ”provocare”. Când această fostă republică iugoslavă va adera la NATO, Alianța va controla toate coastele regiunii Balcanilor.

Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, primește un împrumut de 150 de milioane de euro. Printre creditori se numără banca rusă Sberbank CITEȘTE ȘI Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, primește un împrumut de 150 de milioane de euro. Printre creditori se numără banca rusă Sberbank

Muntenegrul se confruntă cu o criză politică după ce autoritățile au anunțat, în februarie, că au dejucat o lovitură de stat care era prevăzută, afirmă ele, pe 16 octombrie 2016, în ziua alegerilor legislative.

Aproximativ 25 de persoane, în principal sârbi, dar și doi ruși și doi reprezentanți ai opoziției - Andrija Mandic și Milan Knezevic - au fost acuzați de către parchet că au participat la pregătirea ei.

Moscova, acuzată că a jucat un rol în această lovitură de stat dejucată, respinge orice ingerință.

Situația în Blacani, unde mai multe țări se confruntă cu tensiuni politice interne - Macedonia - sau bilaterale - Serbia și Kosovo - îngrijorează tot mai mult Occidentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
muntenegru
trump
nato