Înalta Curte Anticorupție ucraineană, care se va ocupa de cazuri în care sunt implicați cei mai înalți oficiali ai statului, a cărei înființare a întârziat de mai mulți ani, și-a început joi activitatea în prezența președintelui Volodimir Zelenski, anunță AFP.
"Sarcina Înaltei Curți Anticorupție este foarte simplă: corupții trebuie pedepsiți; statul, societatea și investitorii, protejați", a declarat Zelenski la inaugurarea acestei structuri, care a fost inițiată de predecesorul său Petro Poroșenko sub presiunea statelor occidentale, scrie News.ro.
"Este vorba nu doar de a înapoia cetățenilor ceea ce li s-a furat (...) ci și de a restaura încrederea în justiție", a continuat președintele, în condițiile în care tribunalele ucrainene au fost majoritatea considerate foarte corupte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această nouă structură juridică numără 38 de magistrați aleși pe baza unui concurs supervizat de experți ucraineni și internaționali. Ei vor examina cazurile pregătite de organismele anticorupție din țară. Judecătorii vor fi repartizați între un tribunal de primă instanță, unde vor lucra 27 dintre ei, și camera de apel din care vor face parte 11 alți magistrați.
Lupta contra corupției elitelor a fost una dintre revendicările majorității participanților la revolta pro-europeană din Piața Maidan în 2013-2014 și rămâne una dintre principalele cerințe ale creditorilor internaționali, cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în frunte.
Sub presiunea țărilor occidentale și a militanților ucraineni, autoritățile de la Kiev au inițiat noi organisme de anchetă anticorupție, însă crearea unui tribunal specializat, trena de mult timp. De la revolta din Piața Maidan, niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupție.
În cel mai recent raport publicat în ianuarie și care analiza percepția asupra corupției în 2018, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180. Rusia vecină se află pe locul 138.