Guvernul Poloniei intenționează să transfere activele administrate de fondurile private de pensii de Pilon II (OFE) în conturi de pensii individuale, în cadrul procesului de reformare a sistemului de pensii, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Potrivit planului prezentat de Morawiecki, activele gestionate de fondurile OFE, în valoare de aproape 162 miliarde de zloți (38 miliarde euro) la finele lunii martie, ar urma să fie transferate către conturi individuale (IKE), în schimbul unei taxe de 15%, ce va fi colectată în două tranșe, în 2020 și, respectiv 2021.
“Transferăm 100% din activele OFE în conturi private individuale deschise pe numele participanților la OFE. Aceasta înseamnă că (activele) vor fi 100% private și pot fi moștenite”, a declarat Morawiecki, citat de agenția poloneză de știri PAP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele transferate în conturile individuale nu vor putea fi retrase mai devreme de atingerea vârstei de pensionare.
Alternativ, cetățenii care nu doresc să achite comisionul de 15% la momentul transferului, vor putea cere ca banii acumulați la fondurile OFE să fie direcționați către Fondul Demografic de Rezervă, administrat de stat.
Transformarea sistemului actual de pensii private reduce riscul ca Guvernul să depășească ținta de deficit bugetar în anul următor și va avea un efect pozitiv asupra finanțelor publice pe termen scurt, apreciază analiștii Erste Group Bank.
Dacă toți participanții la OFE ar alege să transfere fondurile acumulate în conturi individuale de pensii, statul polonez ar încasa 24,2 miliarde de zloți în următorii doi ani. În plus, este eliminată contribuția anuală de 2,92% de la buget la fondurile private.
Pe termen lung, însă, măsurile propuse vor afecta echilibrul fiscal, din cauza îmbătrânirii populației, avertizează Erste.
Pe lângă propunerea privind mutarea activelor fondurilor private de pensii în conturi individuale, Guvernul polonez lucrează la un program de pensii private furnizate de angajator, care ar urma să ducă la creșterea sumelor economisite cu 20 de miliarde de zloți (6 miliarde de dolari). Programul este voluntar și va fi introdus în a doua parte a acestui an.
În România, începând cu luna trecută, contributorii la Pilonul II de pensii pot cere ca statul să nu le mai efectueze viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânând astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani.
Activul acumulat până în prezent la Pilonul II nu va putea fi retras sau mutat în Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta să rămână doar în Pilonul I va rămâne și în Pilonul II cu ce a acumulat până acum, urmând să primească bani și din această sursă la momentul pensionării. Activele acumulate până în prezent în Pilonul II vor rămâne acolo.