Shell a început procesul de retragere din cel mai mare proiect al său din Rusia

Shell a început procesul de retragere din cel mai mare proiect al său din Rusia
scris 24 apr 2022

Corporația de petrol și gaze Shell a început procesul de retragere din cel mai mare proiect al său din Rusia, Sakhalin-2, relatează Nexta, citând Financial Times.

Compania britanico-olandeză este posibil să își vândă participația din acest proiect către chinezi, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul cu sediul în Marea Britanie se află în „stadiul incipient al negocierilor” cu Cnooc, CNPC și Sinopec cu privire la vânzarea participației sale de 27,5% în proiectul de gaz natural lichefiat Sakhalin-2, relatează Financial Times citând două persoane familiarizate cu acest proiect.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Luna trecută, compania petrolieră Shell a renunțat să mai cumpere petrol rusesc și își cere scuze că a achiziționat recent țiței din Rusia, decizie care i-a atras critici dure.

"Ca un prim pas, compania va opri imediat toate achizițiile de petrol rusesc pe piața spot. De asemenea, își va închide benzinăriile și va înceta operațiunile cu combustibili pentru aeronave și lubrifianți din Rusia", se arată într-un comunicat Shell, citat de Reuters.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Anterior, Shell a cumpărat petrol rusesc cu un discount record. Petrolul rusesc s-a vândut cu discount imediat după declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei, în contextul în care multe companii evită achizițiile din Rusia.

Achiziția făcută de Shell nu a încălcat niciun fel de sancțiuni guvernamentale, dar a atras numeroase critici. În consecință, CEO-ul Ben van Beurden și-a cerut scuze și a declarat astăzi că "decizia nu a fost una corectă".

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Shell a argumentat anterior că a luat ”decizia dificilă” de a cumpăra petrol din Rusia pentru că alte surse nu erau disponibile la timp astfel încât să nu fie afectată alimentarea pieței europene.

Totuși, compania anglo-olandeză anunțase că se retrage din afacerile de pe piața rusă, inclusiv dintr-un proiect important de gaz natural lichefiat, deținut în parteneriat cu Gazprom. Și BP, ENI sau OMV, printre alții, au anunțat închiderea investițiilor rusești. 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
shell
petrol
petrol rusia
petrol rusesc