Pavel Zavalny, președintele Comitetului pentru Energie din Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a declarat joi că proiectul de exploatare a petrolului și gazelor naturale Sakhalin-1 din extremul orient rus va fi pus sub jurisdicția Moscovei, la fel ca proiectul vecin Sakhalin-2, transmite Reuters.
Patru companii - Rosneft (Rusia), ExxonMoobil (SUA), SODECO (Japonia) și ONGC Videsh (India) - sunt partenere în exploatarea zăcământului Sakhalin-1. În martie, ExxonMoobil a decis să se retragă din proiect, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am fost forțați să luăm decizia mutării Sakhalin 2 în jurisdicția Rusiei în urma sancțiunilor...Evident, același lucru se va întâmpla cu Sakhalin 1", a declarat Zavalny la o conferință online.
Acesta a adăugat: "Când au fost impuse sancțiuni occidentale, când firmele efectiv nu pot lua parte la proiect în mod activ, sunt create diverse riscuri pentru noi și suntem forțați să luăm astfel de decizii".
Tot joi, adjunctul premierului rus, Yury Trutnev, a anunțat că producția de petrol la Sakhalin3-1 a scăzut la 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 bpd, din cauza "restricțiilor".
La 1 iulie, președintele rus Vladimir Putin a dispus preluarea consorțiului Sakhalin Energy Investment Co de o altă companie, decizie ce ar putea afecta aprovizionarea Japoniei cu gaze naturale lichefiate (GNL) și să pună mai multă presiune pe prețul acestor gaze pe piața mondială.
Gazprom este acționar majoritar în acest proiect de exploatare a petrolului și gazelor naturale în extremul orient rus, deținând 50% din acțiuni plus una, restul acțiunilor revenind companiei Shell (27,5% din acțiuni minus una) și companiilor japoneze Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (10%).