Iranul a devenit o nouă piață pe care Rusia poate să își exporte recolta sa semnificativă de grâu, transmite Bloomberg.
Țara din Golful Persic a încheiat un acord pentru a cumpăra grâu din Rusia și Kazahstan în următorii cinci ani iar livrările totale ar putea să se ridice la un milion de tone pe an, potrivit Camerei de Comerț din Teheran. Acest grâu va putea fi utilizat pentru a produce făină destinată exportului, în condițiile în care embargoul impus în 2016 cu privire la importurile de grâu pentru consum intern rămâne în vigoare, arată Agerpres.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a vândut cantități record de grâu în acest sezon în condițiile în care prețurile atractive au permis Rusiei să cucerească o parte din cota de piață a rivalilor SUA și Europa. În paralel, Moscova a căutat să deschidă noi piețe pentru exporturile sale de grâu precum Iranul și Arabia Saudită.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Chiar dacă interzice importul de grâu pentru uz intern, Iranul încurajează exporturile de făină și în prezent vrea să vândă mai mult în țări precum Irak și Afganistan. Turcia, al doilea mare cumpărător de grâu rusesc, este în prezent principala destinație a exporturilor iraniene de făină.
Firmele de consultanță SovEcon și IKAR prognozează că Rusia va vinde în străinătate în acest sezon aproximativ 36,6 milioane de tone de grâu, aceasta fiind cea mai mare cantitate exportată de o țară în ultimul sfert de secol. Estimările SovEcon și IKAR cu privire la livrările de grâu ale Rusiei sunt mai mari decât cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozează pentru acest sezon livrări de grâu rusesc de aproximativ 36 milioane de tone. Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grâu realizate de o țară după cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA în sezonul 1992-1993.
Cu toate acestea, recordul absolut în materie de exporturi de grâu este cel de 48,2 milioane de tone stabilit de SUA la începutul anilor 1980. Livrările de grâu ale SUA au rămas la un nivel ridicat de-a lungul acelui deceniu, unul dintre motive fiind și acela că fosta URSS se baza pe importuri de grâu.