Rusia mizează că atractivitatea obligațiunilor sale este prea mare pentru a fi supuse sancțiunilor occidentale

Rusia mizează că atractivitatea obligațiunilor sale este prea mare pentru a fi supuse sancțiunilor occidentale
scris 16 apr 2018

Popularitatea obligațiunilor rusești în rândul investitorilor străini ar putea părea că îi face vulnerabili dacă sancțiunile americane ar forța un exod în masă, dar oficialii ruși consideră că aceasta este cea mai bună asigurare împotriva oricăror penalizări viitoare, transmite Bloomberg.

”Poate dacă piața ar fi fost mai izolată, probabilitatea aplicării de sancțiuni obligațiunilor guvernamentale ar fi fost mai mare. Cele mai recente evenimente confirmă că un plan adoptat în urmă cu câțiva ani, de a integra piața rusă în piața internațională a fost corect”, a afirmat șeful departamentului pentru datorii al Ministerului de Finanțe rus, Konstantin Vișovski.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de vânzările provocate de noile sancțiuni anunțate recent de Statele Unite împotriva unor companii și persoane din Rusia, investitorii străini dețineau un nivel record de obligațiuni în ruble, de 34%, față de aproximativ 27,5% în 2017 și 21,5% în 2016, scrie News.ro.

Banca Mondială și-a revizuit estimările de creștere pentru cele șase state din Balcanii de Vest CITEȘTE ȘI Banca Mondială și-a revizuit estimările de creștere pentru cele șase state din Balcanii de Vest

Deocamdată, acesta este și punctul de vedere al Statelor Unite, unde Departamentul Trezoreriei a recomandat să nu fie urmată o așa-numită opțiune nucleară de țintire a obligațiunilor guvernamentale ale Rusiei, deoarece sancțiunile ar fi prea dăunătoare pentru investitorii americani.

După anunțarea noilor sancțiuni americane, pe 6 aprilie, investitorii străini au vândut masiv obligațiuni guvernamentale rusești pe termen lung, care au înregistrat cea mai slabă evoluție săptămânală din peste un an.

Statele Unite au extins sancțiunile împotriva Rusiei pentru a include o serie de oligarhi și companii care fac afaceri cu statul, interzicând investitorilor să dețină obligațiuni ale unor companii mari, cum ar fi producătorul de aluminiu Rusal.

BlackRock, Stone Harbor Investment Partners și JPMorgan Chase au cele mai mari dețineri de obligațiuni denominate în ruble, cu investiții care totalizează circa 4,9 miliarde de dolari, potrivit datelor obținute de Bloomberg.

”Din nefericire, situația politică este de așa natură încât orice este posibil. Nu putem exclude nimic, dar am văzut concluziile Trezoreriei referitoare la obligațiunile rusești, care semnalează o probabilitate redusă de introducere a unor astfel de obligațiuni”, a spus Vișovski.

În opinia vicepremierului Arkadi Dvorkovici, Statele Unite acționează ”irațional”, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru sancțiuni împotriva obligațiunilor sale.

Există deja presiuni asupra obligațiunilor guvernamentale rusești, în urma unui proiect propus în Congresul SUA, care sugerează interzicerea tranzacțiilor cu astfel de obligațiuni. Piața a recuperat însă o parte din pierderi după ce secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a spus că se opune în continuare unei astfel de măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
rusia