Rusia introduce noi măsuri de represiune financiară în contextul impactului sancțiunilor occidentale care au dat peste cap piețele rusești. Cetățenii nu vor mai putea schimba rublele în valută la bancă. De asemenea, cei care au conturi în valută vor putea retrage doar până la 10.000 de dolari, restul sumelor urmând să fie eliberate în ruble.
Banca Centrală a Rusiei anunță că măsura este una temporară, valabilă între 9 martie și 9 septembrie. Decizia autorităților rusești arată că, pe de o parte, băncile rămân fără cash în valută și, pe de altă parte, că presiunea pe deprecierea rublei este în continuare foarte ridicată.
”Băncile nu vor putea vinde clienților cash în timpul ordinului temporar. Va fi însă posibil în orice moment să schimbe cashul pe ruble în orice sume”, arată Banca Rusiei.
Deponenții vor putea retrage doar până la 10.000 de dolari din conturile în valută deschise la bănci. Banca centrală atrage atenția că cererile de plată ar putea dura câteva zile, în funcție de suma solicitată. Retragerile peste acest plafon se vor face în ruble, la cursul de schimb oficial din ziua plății.
În băncile rusești, 90% din conturile în valută au un sold sub 10.000 de dolari, mai arată banca centrală.
Deponenții vor putea retrage doar dolari din bănci, iar sumele în alte valute urmează să fie convertite în dolari la cursul pieței.
Măsurile anunțate acum de Banca Rusiei fac parte dintr-un lung șir deja de reacții la volatilitatea extremă adusă de sancțiunile internaționale, în contextul invaziei militare rusești din Ucraina.
În prealabil, companiile exportatoare au fost obligate să schimbe 80% din depozitele în valută în ruble și investitorilor străini li s-a interzis să vândă rublele în piață, respectiv să iasă cu valuta din țară. De asemenea, creditorii externi ai Rusiei vor fi plătiți în ruble, chiar dacă ar fi trebuit să primească înapoi valută. Transferurile rușilor de bani în afara țării au fost limitate la 5.000 de dolari.
Luni și marți, Banca Rusiei nu a mai calculat o nouă valoare a cursului de schimb, cea mai recentă este cea din 5 martie, când dolarul era cotat la 105,8 ruble. Raiffeisen Rusia vinde dolarul cu 149,9 ruble la ATM și pe internet baking, respectiv cu 133,9 în sucursale.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula MieriiDispariția schimburilor de pe piața oficială va duce cel mai probabil la apariția unei piețe secundare - negre sau gri - pentru valută, unde este posibil să se apară și alt curs față de cel oficial, care începe să devină din ce în ce mai puțin relevant.
Agenția Moody`s a retrogradat Rusia la a doua cea mai scăzută treaptă și se așteaptă la intrare iminentă în incapacitate de plată.
Circa jumătate din rezervele Rusiei de 630 de miliarde de dolari au fost blocate de țările occidentale ca sancțiune pentru războiul pornit de Kremlin împotriva Ucrainei.