Rusia i-a arestat pe foștii șefi ai Carlsberg din țară. Ce acuzații le aduce

Rusia i-a arestat pe foștii șefi ai Carlsberg din țară. Ce acuzații le aduce
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

Denis Șerstennikov, președintele companiei de bere Baltika, fosta filială a Carlsbserg din Rusia, și vicepreședintele companiei, Anton Rogacevski, au fost reținuți într-un caz de fraudă „la scară deosebit de mare”, anunță TASS, citând o sursă din cadrul autorităților de aplicare a legii.

„Președintele și vicepreședintele companiei au fost reținuți. Cazul este în legătură cu Alineatul 4 al Articolului 159 din Codul Penal al Federației Ruse (fraudă la scară deosebit de mare)", a declarat sursa pentru TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Noi reguli introduse pentru prosumatori CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi reguli introduse pentru prosumatori

„Tribunalul Districtual Vyborg din Sankt Petersburg a înregistrat cererile anchetei de selectare a măsurilor preventive sub formă de detenție în legătură cu Denis Șerstennikov și Anton Rogacevski, acuzați de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul Alineatului 4 a Articolului 159 din Codul penal al Federației Ruse. Pe 15 noiembrie, inculpații au fost pusi sub acuzare”, a confirmat ulterior o instanță rusă din Sankt Petersburg într-un comunicat de presă.

Fontanka, un alt site rusesc, a scris anterior că Șerstennikov și Rogacevski sunt suspectați că au transferat drepturile asupra mărcilor de bere ale Baltika către compania daneză Carlsberg, scrie Hotnews.ro.

Procurorii ruși îi acuză pe foștii șefi ai Baltika, filiala Carlsberg din țară, au conspirat să lase compania rusă fără licențele de producere a berii înainte ca ea să fie naționalizată de guvernul de la Moscova.

TASS notează acum, citându-și sursele din cadrul autorităților ruse, că danezii „ar fi trebuit să transfere dreptul de utilizare a mărcilor internaționale ale Carlsberg din Rusia către Baltika, dar inculpații știau cu siguranță că reprezentanții companiei străine nu au avut astfel de intenții”.

În plus, din ce pare să reiasă din informațiile difuzate de mass-media rusă, procurorii îi acuză pe Șerstennikov și Rogacevski că au transferat inclusiv drepturile asupra brandului Baltika, nu doar a celor internaționale ale Carlsberg, filialelor din Kazahstan și Belarus.

În acest sens, potrivit procurorilor, au fost întocmite două acorduri de licențiere până în 2042 în urma cărora Baltika trebuia să primească 295,6 milioane de ruble de la filialele Carlsberg din Kazahstan și Belarus.

Ungaria pregătește o instituție care să investigheze activitățile care amenință suveranitatea țării CITEȘTE ȘI Ungaria pregătește o instituție care să investigheze activitățile care amenință suveranitatea țării

Rechizitoriul afirmă însă că aceste sume nu au fost transferat niciodată și că „Baltika a suferit daune deosebit de mari” înainte de naționalizare.

Deși situația nu este întru totul clară, în esență s-ar părea că statul rus a rămas cu fabricile pe care le-a naționalizat de la Carlsberg, dar fără dreptul de a produce vreun brand de bere licențiat de compania daneză, inclusiv cel local.

Carlsberg avea 8 berării și în jur de 8.400 de angajați în Rusia. Compania daneză a respins joi după-amiaza toate acuzațiile formulate de procurorii ruși împotriva foștilor săi angajați, afirmând că sunt „false”.

Carlsberg Group a notificat fosta sa filială rusă cu privire la încetarea acordurilor de licență care permit Baltika să producă și să vândă toate produsele Carlsberg, inclusiv mărcile internaționale și regionale. După cum a explicat Carlsberg atunci, rezilierea acordurilor de licență a fost un răspuns la decretul prin care președintele Vladimir Putin a naționalizat afacerile sale din Rusia.

Pe 16 iulie, pe portalul oficial al actelor juridice din Rusia a fost publicat un decret semnat de Putin privind transferul cotei proprietarilor străini în structura rusă a producătorului de produse lactate Danone și a companiei Baltika către Agenția Federală de Administrare a Proprietății de la Moscova.

Cum a furat guvernul rus afacerile Carlsberg

Carlsberg, care ajunsese înspre sfârșitul lunii iunie la un acord cu un client rus pentru vânzarea afacerilor sale din țară, și-a exprimat șocul față de naționalizarea activelor.

Grupul danez a încercat încă de anul trecut să își vândă filiala Baltika din Rusia, urmând exemplul multor alte companii occidentale care au părăsit țara condusă de Putin după ce a atacat Ucraina.

Guvernul ia șefilor de instituții dreptul de a acorda drepturi salariale suplimentare față de cele prevăzute de lege CITEȘTE ȘI Guvernul ia șefilor de instituții dreptul de a acorda drepturi salariale suplimentare față de cele prevăzute de lege

„Am știut de la început, încă de la anunțarea intenției de a părăsi Rusia în luna martie a anului trecut, că există un interes uriaș pentru afacere din partea oamenilor din Rusia. Însă, totuși, aceasta este o evoluție fără precedent”, a declarat Cees 't Hart, CEO-ul Carlsberg, în luna august.

„Este perfect clar faptul că ne-au furat afacerea din Rusia și nu îi vom ajuta să facă acest lucru să pară legitim”, a declarat la sfârșitul lunii octombrie și Jacob Aarup-Andersen, care a preluat între timp funcția de CEO de la Cees 't Hart.

„Nu vom încheia o tranzacție cu guvernul rus care să justifice cumva preluarea ilegală a afacerii noastre", a declarat acesta în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii, după comunicatul privind rezultatele trimestriale ale companiei.

De ce i-ar fi arestat Rusia pe cei doi oficiali ai companiei

La începutul lui octombrie compania a ripostat față de acțiunile guvernului rus, punând capăt acordurilor de licență pentru mărcile sale din Rusia, care permiteau Baltika să producă, să comercializeze și să vândă toate produsele Carlsberg în această țară.

„Când perioada de grație a acestor licențe se va termina, nu vor mai avea voie să producă niciunul dintre produsele noastre. Desigur, nu pot garanta că se va întâmpla acest lucru, dar acestea sunt așteptările noastre”, a declarat Aarup-Andersen.

Se pare că reținerea lui Șesternnikov și Rogacevski are legătură cu acest transfer însă este neclar în ce constă presupusa fraudă pe care le-o impută procurorii ruși. Carlsberg avea 8 berării și peste 8.000 de angajați în Rusia, fiind una dintre companiile occidentale cu cea mai mare prezență în țară.

Producătorul olandez de bere Heineken a anunțat în august că și-a finalizat ieșirea din țara condusă de Vladimir Putin prin vânzarea operațiunilor sale din această țară către Arnest Group din Rusia pentru suma simbolică de un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
carlsberg
bere
rusia