Rusia amenință că renunță la acordul care permite exportul cerealelor ucrainene. Pune mai multe condiții pentru ca acordul să fie reînnoit

Rusia amenință că renunță la acordul care permite exportul cerealelor ucrainene. Pune mai multe condiții pentru ca acordul să fie reînnoit
scris 14 oct 2022

Rușii spun că ar putea să renunțe la acordul privind cerealele din Marea Neagră și au trimis deja o scrisoare la ONU cu mai multe cerințe. Dacă acestea nu vor fi îndeplinite, Rusia e gata  să respingă reînnoirea acordului luna viitoare, a declarat joi la Geneva, într-un interviu pentru Reuters ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, Ghenadi Gatilov.  

Acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia a fost semnat de Rusia și Ucraina la Istanbul pe 22 iulie și e valabil 120 de zile. Adică ar urma să expire în a doua jumătate a lunii noiembrie. Documentul a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la invazia Rusiei. În schimb, Moscova a obținut garanții pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria - plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei CITEȘTE ȘI Ungaria - plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acordul a contribuit la evitarea unei crize alimentare globale: Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrășăminte. Însă Moscova s-a plâns în repetate rânduri de punerea sa în aplicare, susținând că încă se confruntă cu dificultăți în vânzarea de îngrășăminte și alimente.

Ghenadi Gatilov a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care a prezentat o listă de plângeri. Oficialii ONU sunt așteptați duminică la Moscova pentru a discuta despre reînnoirea acordului.

„Dacă vom vedea că nu se întâmplă nimic pe partea rusă a acordului – exportul de cereale și îngrășăminte rusești – atunci, scuzați-ne, va trebui să-l privim altfel”, a spus el.

Întrebat dacă Rusia ar putea să își retragă sprijinul pentru reînnoirea acordului privind cerealele din cauza îngrijorărilor, el a spus: „Există o posibilitate… Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal, ar trebui să fie implementat în mod corect și echitabil de către toate părțile.”

Gatilov a refuzat să arate jurnaliștilor  o copie a scrisorii.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU, a declarat: „Rămânem în contact permanent cu oficialii ruși, precum și cu oficialii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite, pentru a elimina ultimele obstacole în vederea facilitării exportului de cereale și îngrășăminte rusești.”

El a spus că Guterres s-a angajat să depună aceste eforturi.

Gatilov, un diplomat de carieră care a fost și ministru adjunct al afacerilor externe, a declarat că a văzut că perspectivele pentru o soluționare negociată a războiului de aproape opt luni din Ucraina se estompează. El a invocat ceea ce a numit „acte teroriste”, cum ar fi o explozie pe un pod spre Crimeea.

ANRE a aprobat decontarea a 5,2 miliarde de lei către furnizorii de energie CITEȘTE ȘI ANRE a aprobat decontarea a 5,2 miliarde de lei către furnizorii de energie

„Toate acestea fac mai dificilă ajungerea la o soluție politică”, a spus el.

Întrebat despre perspectiva unei întâlniri între președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden, Gatilov a spus că nu este fezabilă, având în vedere nivelurile de sprijin militar american pentru Ucraina. „Aceasta face ca SUA să fie parte a conflictului”, a spus el.

Cu toate acestea, el a fost mai optimist în ceea ce privește alte rezultate negociate, cum ar fi accesul la ajutor și un nou schimb de prizonieri, numindu-le „o posibilitate”. El a declarat că o delegație a Comitetului Internațional al Crucii Roșii s-a întâlnit recent la Moscova cu ministrul rus al apărării în legătură cu un posibil schimb, fără a oferi mai multe detalii.  

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
cereale