Rubla rusă s-a apreciat luni, la peste 77 de unități față de euro, până la un maxim al ultimilor doi ani, ajutată de plățile de taxe pe care companiile urmează să le efectueze în această săptămână și în timp ce piața așteaptă, vineri, o decizie a băncii centrale referitoare la dobânzi, transmite Reuters.
Până la ora 14: 53 GMT (17:53 ora României), rubla se apreciase cu 3,6% pentru a fi tranzacționată la 77,25 față de euro, mai devreme atingând 76,96, cel mai ridicat nivel atins din iunie 2020, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rubla s-a apreciat cu 3% față de dolar, la 73,17 unități, oscilând în jurul nivelurilor văzute înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.
Activitatea de tranzacționare rămâne redusă în comparație cu nivelurile observate înainte de 24 februarie.
Mișcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, deoarece aceasta și-a pierdut capacitatea de a susține rubla prin intervenții valutare, după sancțiunile occidentale care au înghețat aproape jumătate din rezervele țării.
Moneda a fost susținută de un record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile trebuie să le plătească în impozite luna aceasta, potrivit analiștilor chestionați de Reuters.
Pentru a efectua plățile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută străină. Creșterea taxelor ar putea împinge rubla mai sus, a spus Veles Capital într-o notă adresată clienților, dar o reducere așteptată a dobânzii cheie de către banca centrală, vineri, poate diminua optimismul.
Jucătorii de pe piață se așteaptă la decizia ratei băncii centrale după două modificări de urgență ale acesteia în ultima lună - o creștere la 20% la sfârșitul lunii februarie, urmată de o reducere la 17% pe 8 aprilie.
Un sondaj realizat de Reuters a sugerat că banca va reduce dobânda cheie cu 2 puncte procentuale, la 15%.
Într-un alt semn că statul dorește să stimuleze creșterea economică, președintele Vladimir Putin a propus luni reducerea dobânzii creditelor ipotecare subvenționate la 9%, de la 12%.
La o întâlnire televizată despre economie, Putin a lăudat deciziile luate ”la timp” ale băncii centrale și ale guvernului, de a ajuta la stabilizarea situației economice.
Banca centrală a declarat luni că scurtează perioada de timp pe care o folosește pentru a calcula cursul de schimb oficial cu o oră, o mișcare despre care analiștii Sberbank CIB au spus că sugerează că autoritatea de reglementare observă o îmbunătățire a situației lichidității pe piața valutară.
Rusia încă se confruntă cu fuga de capital. Ponderea investitorilor străini în rândul deținătorilor de obligațiuni de Trezorerie OFZ ale Rusiei a scăzut la 17,7% în martie, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2012, au arătat luni datele băncii centrale.
Între timp, indicii bursieri ruși au avut o evoluție mixtă. Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 2%, până la 946,5 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a fost cu 1,5% mai scăzut, la 2.199,5 puncte, cel mai scăzut nivel din 24 februarie.