Responsabili ai Băncii Naționale a Republicii Moldova, reținuți în cazul fraudei de 1 miliard de dolari

Responsabili ai Băncii Naționale a Republicii Moldova, reținuți în cazul fraudei de 1 miliard de dolari

Sursa foto: agora.md

scris 6 mar 2020

Procuratura generală de la Chișinău a anunțat joi că, în urma perchezițiilor efectuate în cursul dimineții la Banca Națională a Republicii Moldova (BNM), trei persoane au fost reținute în cazul furtului a 1 miliard de dolari în 2014-2015, caz denumit de presă moldoveană 'jaful secolului', o fraudă ce a zdruncinat puternic sistemul financiar al republicii, informează media moldovene, între care portalul Agora.md.

Aceștia sunt un actual și un fost viceguvernator, precum și un șef de direcție de la BNM, bănuiți de participare la escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de grave, se menționează într-un comunicat al procuraturii.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot în cadrul acestei cauze penale, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, a fost pus sub acuzare, urmând să fie soluționată problema aplicării măsurii preventive, scrie Agerpres.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vânzarea hipermarketurilor Real, avizată la Bruxelles. Ce planuri are noul proprietar, miliardarul rus Vladimir Evtușenkov. În 2014, Evtușenkov, la acel moment cel mai bogat rus, a fost în arest la domiciliu CITEȘTE ȘI Vânzarea hipermarketurilor Real, avizată la Bruxelles. Ce planuri are noul proprietar, miliardarul rus Vladimir Evtușenkov. În 2014, Evtușenkov, la acel moment cel mai bogat rus, a fost în arest la domiciliu

Potrivit portalului Agora.md și agenției de presă Reuters, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că și-a dat acceptul pentru reținerea și audierea a patru persoane din conducerea Băncii Naționale a Moldovei, unde joi dimineața au avut loc percheziții. Este vorba de fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțan, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârță și actualii viceguvernatori ai BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

BNM a spus că a cooperat cu organele de anchetă 'pe tot parcursul anilor' după frauda bancară în dosarele și anchetele intentate care vizează sectorul bancar. Totodată BNM afirmă că speră la o anchetă 'profesionistă și obiectivă', potrivit portalului Deschide.md.

În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani ani închisoare pentru spălare de bani și fraudă legată de acest caz. Cu un înainte fusese condamnat în același dosar la nouă ani de închisoare fostul premier Vlad Filat, eliberat condiționat anul trecut, după patru ani de detenție.

Frauda de 1 miliard (13% din PIB-ul Republicii Moldova) a scos oamenii în stradă, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunea Europeană (UE) și-au înghețat ajutorul, iar leul (moldovenesc) s-a depreciat, în timp ce inflația a explodat. Dispariția acestor fonduri de la trei bănci - Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank- au aruncat republica într-o puternică criză economică și socială.

viewscnt
Afla mai multe despre
frauda
banca nationala a republicii moldova