Uniunea Europeană și Banca Mondială s-au alăturat oficial, joi, proiectului de interconectare a sistemelor naționale de transmisie a energiei electrice din Republica Moldova și România, cu o contribuție agregată la proiect de peste 100 milioane de euro.
După aprobarea unui împrumut inițial de 160 de milioane de euro oferit în părți egale de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), Uniunea Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova un grant de 40 milioane de euro, la care se adaugă un împrumut de 70 milioane de dolari (64 milioane euro) acordat de Banca Mondială.
Acordurile de finanțare au fost semnate la Chișinău.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondurile UE vor fi folosite pentru cofinanțarea construcției unei substații de transformare de 600 MW la Vulcănești, în timp ce împrumutul de la Banca Mondială va merge către construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Vulcănești și Chișinău.
Proiectul “Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” este derulat de compania moldovenească cu capital de stat Moldelectrica, finalizarea acestuia fiind estimată pentru anul 2024.
Prin conectarea la sistemul energoelectric al României, și ulterior, la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E), Republica Moldova va putea să își diversifice resursele energetice.
Țara vecină importă circa 80% din necesarul de energie electrică, în principal din Rusia și Ucraina.