Energocom, furnizorul de stat de energie și gaze al Republicii Moldova, țară aflată într-o situație energetică dramatică, a semnat contracte de acces ca utilizator la sistemul național de transport al gazelor naturale al Bulgariei, de utilizare a punctului virtual de tranzacționare, precum și de achiziție de gaze naturale de echilibrare, cu operatorul de transport și sistem Bulgartransgaz.
″Documentele semnate creează pentru Republica Moldova oportunitatea de a-și diversifica sursele de aprovizionare și de a spori securitatea acesteia prin acces la surse alternative, cum ar fi terminalele de gaze naturale lichefiate (LNG) din sud-estul Europei, cantități livrate prin conducte din Azerbaidjan și altele″, a transmis Bulgartransgaz.
Potrivit sursei citate, contractele au fost semnate în marja vizitei președintelui bulgar Rumen Radev la Chișinău, la invitația președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
″Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză″, a declarat Sandu. ″Cu semnarea contractului de azi, noi întindem mâna Republicii Moldova și poporului moldovenesc într-o situație grea″, a menționat Rumen Radev.
Șeful Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, și cel al Energocom, Victor Binzari, au discutat și despre o potențială colaborare dintre cele două companii în proiectele extinderii depozitului de înmagazinare de gaze bulgar de la Chiren și dezvoltării terminalului LNG de la Alexandropoulis din Grecia, la care operatorul bulgar deține o participație de 20%. Compania românească de stat Romgaz a vizat și ea participarea la proiect, însă a renunțat în cele din urmă.
″Încă un pas înainte pentru diversificarea aprovizionării cu gaz a țării noastre. Azi, SA Energocom a semnat un contract cu Bulgartransgaz, operatorul de transport de gaze din Bulgaria. Astfel, compania va putea accesa sistemul de transport de gaze al Bulgariei.
Acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane (LNG), dar și din zona Mării Caspice. Mulțumesc colegilor pentru acest efort. Chiar dacă nu este, încă, un contract de livrare de gaz, evenimentul de azi este unul important în procesul de asigurarea a securității energetice a țării noastre″, a declarat vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu.
CITEȘTE ȘI Ponta-Tony Blair - Dosarul, clasat de DNA după 6 ani. Reacția lui PontaAvând acces la conductele magistrale bulgare, Republica Moldova va putea, teoretic, să cumpere și gaze produse în Rusia de gigantul Gazprom, care ajung în Bulgaria din Turcia prin intermediul gazoductului TurkStream, iar apoi în România, prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă.
Gazprom a redus luna aceasta cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova, ceea ce a agravat și mai mult criza energetică de peste Prut, declanșată de stoparea exporturilor de electricitate de către Ucraina, ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii, rețelelor și centralelor electrice ucrainene.