Ungaria refuză să-și împartă solidar rezervele de gaze naturale cu alte state UE: ″E inimaginabil″

Ungaria refuză să-și împartă solidar rezervele de gaze naturale cu alte state UE: ″E inimaginabil″
scris 25 oct 2022

Ungaria va refuza să adere la mecanismul obligatoriu de întrajutoare solidară cu gaze naturale între statele membre UE în caz de criză negociat la nivelul instituțiilor comunitare, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului de la Budapesta, Péter Szijjártó.

Mecanismul de solidaritate al Bruxelles-ului = în caz de urgență, dăm altora gaz natural cumpărat de Ungaria cu banii contribuabililor unguri, înmagazinat în depozitele ungurești și păstrat în rezervă pentru a fi consumat de către poporul maghiar. Deci, în timp ce birocrații de la Bruxelles și câteva state membre fac constant demersuri pentru a elimina gazul rusesc de pe piața europeană, se pare că același gaz natural este acceptabil atunci când este luat din depozitele Ungariei. Să fie limpede: pentru noi, acest lucru e inimaginabil″, a spus Szijjártó.

Urmărește-ne și pe Google News
UPDATE Klaus Iohannis a convocat CSAT. Deciziile adoptate CITEȘTE ȘI UPDATE Klaus Iohannis a convocat CSAT. Deciziile adoptate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După cum a relatat Profit.ro, cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să încheie acorduri bilaterale interguvernamentale între ele privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali dintr-una dintre țări pentru menținerea aprovizionării populației, IMM-urilor și serviciilor publice și sociale dintr-o alta, astfel încât Comisia Europeană a pregătit un proiect de reguli obligatorii de solidaritate care se vor aplica în astfel de situații de criză.

România a purtat discuții încă din primăvară cu vecinii săi Bulgaria și Ungaria pentru încheierea de acorduri bilaterale de solidaritate pe gaze, însă de atunci autoritățile nu au comunicat nimic cu privire la rezultatul negocierilor. Profit.ro a întrebat în mod oficial Ministerul Energiei, în urmă cu o lună, care este situația în această privință, fără a primi deocamdată vreun răspuns.

Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile CITEȘTE ȘI Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile

La jumătatea lunii, Ungaria a convenit cu Gazprom să redirecționeze livrările de gaze către Budapesta prin conducta TurkStream și, de asemenea, părțile au finalizat condițiile unui mecanism de amânare a plăților.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza gazelor
penurie gaze
scumpire gaze
ungaria rusia gaze gazprom
solidaritate gaze ue