Confruntată cu o criză a gazelor în urma neînțelegerilor cu Gazprom, care a condus la funcționarea sistemului de transport la parametri critici, Republica Moldova pare a-și fi găsit “salvatorul”, celălalt stat din regiune aflat în conflict cu Federația Rusă, Ucraina.
Presa ucraineană susține că Kievul va “împrumuta” 15 milioane mc de gaze Chișinăului, care ar urma să-i “returneze” cantitatea în momentul semnării unui contract cu un furnizor stabil. Totodată, presa de Kiev anunță semnarea unui acord cadru între compania de stat ucraineană Naftogaz și compania desemnată de guvernul moldovean să achiziționeze gaze de import, Energocom, prin care să-i vândă 700 milioane mc “în caz de necesitate”.
Probabil că gazul din contractul-cadru semnat cu Naftogaz este la rândul său achiziționat de pe piața europeană și va fi revândut Energocom la prețul spot al pieței, care în prezent este similar în Ucraina cu cel din România, de aproximativ 88 euro/MWh.
Potrivit unor surse din piață, deși Transgaz a scos la licitație de câteva zile zile capacitate de export în punctul de interconectare Ungheni, nu a fost efectuată nicio o rezervare ca urmare a refuzului oficialilor și/sau companiilor din Republica Moldova de a plăti prețul pieței pentru gazele pe care ar putea să le importe din România.
CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0Informația privind semnarea unui acord cadru cu Naftogaz pare a fi confirmată și de vicepremierul moldovean Andrei Spînu, care a declarat, potrivit presei de la Chișinău, că „în acest moment, Energocom face o achiziție de gaze naturale alternative și pe site-ul oficial trebuie să fie publicată oferta. Achiziția care are loc acum ține de creșterea presiunii în sistem, or noi încă mai avem contract prelungit cu Gazprom până la sfârșitul lunii octombrie, adică acea cantitate de gaze naturale vine ca o rezervă în caz că va scădea presiunea în rețelele de transport”
Tot de o eventuală cooperare cu Ucraina a vorbit și premierul Natalia Gavrilița.
„Astfel, dacă Moldova cumpără gaz de la un comerciant european, el va putea avea acces la gaze naturale din Ucraina. Și cunoaștem modalitățile tehnice de transport al gazelor naturale din Ucraina. Dar aici apare problema plății pentru utilizarea gazului natural și, dacă Moldova are ocazia să efectueze aceste plăți imediat sau cu anumite garanții, atunci autoritățile din stânga Nistrului ar trebui să participe la plata pentru cantitatea de gaz natural folosit”, a declarat Natalia Gavrilița.
Gavrilița a mai precizat că în cadrul unei convorbiri telefonice cu șeful administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre activitatea Moldavskaia GRES, care furnizează energie electrică pe malul drept al Nistrului.
„Krasnoselski m-a asigurat că vor fi respectate condițiile contractului de furnizare a energiei electrice. El a menționat că Moldavskaia GRES a trecut parțial la cărbune pentru producerea de energie electrică. Am spus că ne aflăm în căutarea unor alternative. Am discutat despre necesitatea furnizării de gaz cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a afirmat premierul moldovean la televiziunea națională.
Gazprom a avertizat Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chișinău nu plătește integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie și octombrie, în timp ce negocierile dintre cele două părți sunt în impas și din cauza prețului cerut de societatea rusă pentru un nou contract.