Republica Moldova a lansat prima sa licitație pentru capacități de producere de energie regenerabilă, ca parte a unui efort de a reduce dependența de Rusia. Țara vrea să construiască centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW.
„Deschiderea către investitori pentru a dezvolta surse de energie regenerabilă este un alt pas important pentru asigurarea securității energetice a Moldovei. Dezvoltarea de capacități de energie regenerabilă ne va permite să producem intern, consolidând astfel drumul Moldovei spre o adevărată independență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, pentru Reuters.
Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, se afla într-o "poziție incredibil de vulnerabilă" la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, însă a depus eforturi pentru a-și reduce dependența de Rusia, a adăugat Parlicov.
Printre măsurile adoptate se numără conectarea rețelei electrice la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), modernizarea infrastructurii energetice și îmbunătățirea conexiunii cu Uniunea Europeană.
Datele oficiale arată că ponderea de energie verde în consumul de energie electrică a crescut la 10,5% în 2023, de la 3,6% în 2021. Capacitatea totală instalată era de aproximativ 400 MW la sfârșitul trimestrului al doilea din 2024, potrivit oficialilor. Atunci când noile centrale vor intra în funcțiune, ponderea energiei electrice din surse regenerabile ar crește la aproximativ 16,6%, a declarat ministerul.