Raiffeisen Bank vinde valuta în Rusia cu 80% peste cursul oficial

Raiffeisen Bank vinde valuta în Rusia cu 80% peste cursul oficial
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 feb 2022

Subsidiara din Rusia a grupului austriac Raiffeisen a actualizat duminică seară cursul valutar pentru clienți și evoluția este una catastrofală pentru rublă: dolarul și euro se vând cu 80% peste cursul oficial.

Sancțiunile vestice împotriva Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina încep să se vadă adânc în sistemul financiar rusesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Deși în weekend băncile nu lucrează și piața este închisă, fiind utilizate cotațiile stabilite vinerea, acestea încep deja să ajusteze cursul valutar oferit clienților. Raiffeisen Bank Rusia vinde dolarul și euro cu 150, respectiv 169 de ruble în aplicația de internet banking și la automatele bancare. Spre comparație, cursul de la fixingul băncii centrale de vineri a fost 83,5 ruble/dolar, respectiv 93,6 ruble/euro.

Raiffeisen Bank vinde valuta în Rusia cu 80% peste cursul oficial

Celelalte grupuri Occidentale prezente în Rusia nu arată cursuri atât de ridicate, probabil pentru că nu au actualizat ratele peste weekend (Societe General Rosbank vinde dolarul pe interent banking cu 88 de ruble, respectiv cu 115 ruble cash , în timp ce UniCredit Rusia îl vinde cu circa 100 de ruble).

Statele europene și SUA au decis excluderea unor bănci rusești din sistemul de plăți SWIFT și blocarea abilității băncii centrale a Rusiei de a ocoli sancțiunile – ultima parte ar putea însemna inclusiv că Banca Rusiei să nu mai poată dispune de activele externe denominate în dolari și euro – de regulă titluri cu venit fix cum ar fi obligațiunile, respectiv depozite – care să pot fi vândute pentru a menține valoarea rublei. Detaliile acestei măsuri nu sunt încă cunoscute și nu este clar cât de departe ar putea merge vesticii.

Rusia are rezerve valutare de circa 630 de miliarde de dolari, dintre care circa jumătate sunt în euro și dolari.

Pe internet au părut imagini cu cozi la bancomatele rusești. Banca Rusiei poate furniza băncilor ruble, astfel încât funcționarea acestora să nu fie întreruptă. Însă populația va prefera siguranța valutei unei ruble în depreciere abruptă, cu o putere de cumpărare tot mai mică.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Banca centrală a transmis joi, după declanșarea invaziei, că a început intervențiile în piață, că a furnizat lichiditate suplimentară băncilor comerciale și că are toate instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară.

ING estimează că intervențiile în piața valutară au fost de 5-10 miliarde de dolari în prima zi de după începerea invaziei – date oficiale nu au fost oferite.

Piața financiară rusească a fost lovită de intensificarea retoricii belicoase a Rusiei și rubla căzuse deja cu circa 10% în ultimele două săptămâni – evoluție ce pare benignă în raport cu ce pare a se întâmpla de luni. Bursa de la Moscova a căzut cu 20%.

Rusia ar putea suspenda piața valutară și poate impune un curs oficial fix dacă nu mai poate controla căderea rublei. În aceste condiții cel mai probabil va apărea o piață valutară secundară, gri sau neagră, așa cum s-a întâmplat în perioada comunistă atât în URSS, cât și în țările satelit.

viewscnt
Afla mai multe despre
invazie ucraina
rubla
curs rubla
depreciere rubla
curs valutar
razboi ucraina