Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, în vârstă de 83 de ani, a murit în noaptea de miercuri spre joi, 14 septembrie, transmite Ziarul de Gardă.
A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor. A susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident, potrivit Radio Moldova.
Decesul fostului președinte a fost anunțat pe rețelele de socializare Constantin Tampiza, fost ministru al Economiei.
„La 13 septembrie, la ora 23:30 președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți. Condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis fostul ministru.
Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca. În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica, raionul Florești. Studiile superioare le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul științific de doctor în științe agricole, arată G4Media.ro.
Potrivit unei biografii publicate pe pagina Președinției, în anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Florești, ulterior a deținut funcțiile de: director al Stației Experimentale pentru Culturile de Cîmp (1968-1973), șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociației Științifice de Producție “Selecția” și director al Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Culturilor de Cîmp din orașul Bălți (1978-1981).
În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM. Din 1985 pînă în 1989 deține funcția de secretar al CC al PCM.
Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și de președinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 a deținut funcția de președinte al Republicii Moldova.
La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.
A fost președinte al Partidului Renașterii și Concilierii din R. Moldova.
I-au fost conferite mai multe distincții de stat și titluri onorifice, de-a lungul timpului.