Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiștii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”, calificând drept lipsă de educație faptul că aceștia aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele, conform Info sud-est. În replică, MAE și-a exprimat surprinderea și dezamăgirea față de declarațiile șefului Guvernului de la Sofia, amintind că turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei. Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut mai multe precizări referitoare la modul de transmitere a pestei porcina africane, dar a subliniat și că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.
Premierul bulgar, despre turiștii români: „Merg, mănâncă, aruncă”
Conform Info sud-est, Boiko Borisov a declarat pentru mass-media bulgară, preluat de cotidienele „Sega” și „Dnevnik”, la 2 august, că „turiștii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”. Șeful guvernului de la Sofia a argumentat prin lipsa educației, în condițiile în care „românii – susține el – aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele de gunoi”. „Merg, mănâncă, aruncă” a sintetizat Boiko Borisov comportamentul românilor în fața fermierilor nemulțumiți adunați la o reuniune de urgență a factorilor responsabili din domeniul autorității sanitar veterinare cu crescătorii de porci din Nordul țării, desfășurată la Pazardjik, scrie News.ro
Șeful guvernului de la Sofia a mai subliniat că, zilnic, aproximativ 5700 de autovehicule românești intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, și că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.
La sfârșitul lunii iulie, șeful autorității sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunțase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreți din România, care trec Dunărea.
MAE: Turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei
MAE și-a exprimat surprinderea și dezamăgirea față de declarațiile șefului Guvernului de la Sofia despre turiștii români, amintind că aceștia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei.
"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
ANSVSA: Primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România
ANSVSA a precizat că virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care:contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic; contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic; hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave; alte animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage); mijloacele de transport contaminate; trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte; insectele hematofage; furajele contaminate.
”Aducem la cunoștința opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autoritățile competente din Bulgaria încă de la apariția primelor focare de PPA. De asemenea, menționăm că ANSVSA cooperează în permanență cu entitățile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, așa cum este și cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acțiunile specifice de combatere la nivel comunitar. Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România”, menționează ANSVSA.