Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor destinate diminuării impactului inflației, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, după publicare unor date statistice care arată că inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmite Reuters.
Șomajul redus și cererea solidă a consumatorilor din Europa Centrală și de Est s-au combinat cu o serie de factori globali precum creșterea prețurilor la carburanți și perturbările lanțurilor de aprovizionare pentru a alimenta inflația. Această situație creează o problemă pentru Guvernul de la Varșovia care se laudă cu faptul că a majorat puterea de cumpărare a cetățenilor obișnuiți prin ajutoare sociale generoase și creșterea salariului minim, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Reducem TVA la încălzirea în sistem centralizat de la 23% până la 8%" a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă, adăugând că reducerea va intra în vigoare în primele trei luni din 2022.
Această măsură se adaugă unui pachet anunțat săptămâna trecută, pachet ce include reducerea taxelor la benzină, gaze naturale și electricitate și distribuirea de bani către gospodări, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloți (2,54 miliarde de dolari).
Premierul polonez a precizat că și alte măsuri ar putea fi adoptate dacă inflația va rămâne la un nivel ridicat. Morawiecki susține că, potrivit analiștilor, măsurile anunțate până acum de guvernul de la Varșovia ar putea diminua inflația cu 1,0-1,5 puncte procentuale.
Potrivit unei estimări preliminare publicată marți de oficiul de statistică din Polonia, indicele prețurilor de consuma înregistrat o creștere de 7,7% în luna noiembrie, peste estimările analiștilor și de asemenea un nivel cu care Polonia nu s-a mai confruntat după 2000.
Guvernele din Europa și din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflației, ca urmare a creșterii prețurilor globale la energie și a perturbărilor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus și a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.