Polonia intenționează să închidă cea mai poluantă termocentrală din Europa

Polonia intenționează să închidă cea mai poluantă termocentrală din Europa
scris 9 iun 2021

Polonia intenționează să închidă până la finele anului 2036 cea mai poluantă termocentrală din Europa, Belchatow, arată proiectul unui document publicat de autoritățile locale, după ce compania energetică PGE a renunțat la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a o sprijini, transmite Reuters.

Documentul, prezentat pentru consultare publică, este parte a solicitării regiunii Lodz de sprijin de la Fondul pentru o tranziție justă. Acesta va finanța proiecte care vor reduce costurile socio-economice pentru comunitățile din întreaga UE care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră și care au nevoie să își diversifice economia locală, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

PGE a abandonat planul de a dezvolta o mină de lignit în Zloczew pentru a alimenta centrala Belchatow, după ce a ajuns la concluzia că proiectul va genera pierderi, se arată în document.

Belchatow, ale cărei operațiuni ar fi urmat să fie extinse dincolo de 2030 cu ajutorul minei, va fi închisă în perioada 2030 - 2036, se arată în document.

"Planificarea datelor pentru închiderea unităților termocentralei de la Belchatow și renunțarea la planul de a exploata zăcămintele de la Zloczew sunt de o importanță fundamentală pentru viitorul complexului Belchatow, al angajaților și al locuitorilor regiunii", a afirmat directorul general Wojciech Dabrowski. Acesta a adăugat: "Cele două elemente au o încărcătură simbolică, deoarece de succesul proiectului va depinde în mare măsură succesul transformării energetice a Poloniei".

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puțin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawați, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavați.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

În pofida unei creșteri economice susținute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producția de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura țară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susținând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziția la emisii zero. 

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala
polonia