OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, controlat de grupul austriac omonim, a schimbat conducerea societății OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, pe care o controlează integral și care deține indirect, printr-o subsidiară înregistrată la Viena, o participație de 42,86% la blocul offshore de explorare de țiței și gaze naturale Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, în poziția de administrator unic al OMV Petrom E&P Bulgaria SRL a fost numit irlandezul Rob Dobbins. Decizia a fost luată după ce fostul administrator unic, Cristian Hubati, a renunțat la mandatul său, conform unui document oficial. Hubati este membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție.
Noul șef al OMV Petrom E&P Bulgaria, Rob Dobbins, este din august anul trecut manager-șef de parteneriate și active internaționale la OMV Petrom. Anterior, începând cu 2017, Dobbins s-a ocupat de activele grupului OMV din Norvegia. El lucrează la grupul austriac din 2009, fiind pe rând analist financiar și economist la divizia din Londra (2009-2011), director financiar pentru operațiunile din Libia (2011-2014) și șef peste activele din Noua Zeelandă (2014-2017).
OMV Petrom E&P Bulgaria SRL controlează 100% din capitalul entității înregistrate în Austria OMV Offshore Bulgaria GmbH, care deține 42,86% din drepturile asupra perimetrului offshore de hidrocarburi bulgăresc Han Asparuh, la care participația majoritară aparține francezilor de la TotalEnergies. OMV Offshore Bulgaria GmbH a fost cedată de către grupul-mamă OMV celor de la Petrom în 2020, contra sumei de 27 milioane euro.
Anul trecut, OMV Petrom pregătea fuziunea prin absorbție a OMV Offshore Bulgaria GmbH cu OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, pentru ″simplificarea structurii și asigurarea unui management mai eficient, prin raționalizarea operațiunilor de management și servicii″, după cum a relatat atunci Profit.ro, însă de curând s-a renunțat la fuziune, ″din considerente de oportunitate″, potrivit sursei citate.
Perimetrul offshore bulgăresc Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, declara în iulie șeful subsidiarei bulgărești a francezilor, Yves Le Stunff, la o audiere în Comisia pentru Energie a Parlamentului de la Sofia.
CITEȘTE ȘI Început dezamăgitor pentru vânzările de telefoane iPhone 15 în ChinaPotrivit acestuia, în total, din zăcământ este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi. Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz.
Perimetrul Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 kmp cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 kmp. Pentru 2022 și 2023 au fost programate foraje de explorare, care vor continua și anul viitor, prin săparea unei noi sonde.