Bursa de valori de la Moscova, cea mai mare din Rusia, speră că găzduiască peste 20 de oferte publice inițiale (IPO) și oferte publice secundare (SPO) în acest an, pe o piață care este dominată de investitorii de retail după exodul capitalului occidental, ca urmare a conflictului din Ucraina, transmite Reuters.
Anul trecut, companiile rusești au strâns doar aproximativ 140 de miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari) cu prilejul a nouă oferte publice inițiale și a patru oferte publice secundare. Cea mai mare parte din suma totală a fost strânsă cu prilejul ofertei secundare derulate de banca de stat VTB, care a fost responsabilă pentru 94 de miliarde de ruble din suma totală. Comparativ, în anul 2021, înainte ca Rusia să își trimită armata în Ucraina, retailerul rus Fix Price a strâns aproximativ două miliarde de dolari cu prilejul unei singure oferte publice inițiale derulate la Bursa de la Londra, arată Agerpres.
„Vedem planurile de tranzacții ale caselor de investiții și din câte am înțeles va fi vorba de un număr semnificativ mai mare decât cele 13 tranzacții care au avut loc în 2023. Sper că vom vedea o cifră de peste 20”, a declarat miercuri directorul Bursei de la Moscova, Vladimir Krekoten, care nu a dorit însă să facă estimări cu privire la sumele care ar putea fi strânse de companii.
Pe lângă volumul redus de IPO-uri, un alt trend important la bursa moscovită este participarea crescută a investitorilor de retail. Ponderea acestora în tranzacțiile cu acțiuni a urcat până la 80% în 2023, de la 40% în 2021, în timp ce ponderea investitorilor non-rezidenți s-a prăbușit până la 0,4%, de la 48%.
„Pe toate segmentele pieței, vedem o creștere semnificativă a ponderii persoanelor fizice în volumul tranzacțiilor. Este clar că asta se datorează plecării investitorilor instituționali internaționali, precum și modificărilor care au avut loc în condițiile de pe piață, dar cu toate acestea investitorul individual rus a devenit rege pe această piață și impune anumite trenduri”, a spus Krekoten la un forum financiar organizat de cotidianul Kommersant.
În condițiile în care piețele occidentale sunt practic închise, Rusia este singura piață pe care investitorii de retail pot să își plaseze fondurile. Krekoten a estimat că intrările de bani noi pe bursă și în fondurile tranzacționate la bursă s-au ridicat anul trecut la 394 miliarde ruble, iar numărul persoanelor fizice care au încheiat cel puțin o tranzacție pe lună a crescut de la 2,2 milioane în 2022, până la 3,6 milioane în 2023.