Băncile rusești au înregistrat anul trecut profituri record, de 3.300 miliarde de ruble (36,96 miliarde de dolari), a anunțat Banca Centrală a Rusiei, în urma majorării creditelor ipotecare, de consum și a celor acordate companiilor, ceea ce arată redresarea sectorului după declinul din 2022, cauzat de sancțiuni, transmite Reuters.
În 2022, profiturile au scăzut cu aproape 90%, după ce Occidentul a impus sancțiuni sectorului financiar rusesc, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, scrie Agerpres.
Creșterea marjei nete a dobânzilor, în contextul majorării cheltuielilor pentru apărare, a sprijinit de asemenea redresarea sectorului în 2023.
Alexander Danilov, directorul Departamentului de Reglementare din cadrul Băncii Centrale a Rusiei, estimează că anul acesta profiturile băncilor rusești vor scădea la 2.300-2.800 miliarde de ruble. Instituția avertizase anterior că dobânzile ridicate vor afecta creșterea creditării.
La ultima ședință din decembrie, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 16%, iar analiștii se așteaptă ca în acest an dobânzile să rămână la peste 10%.
Portofoliul băncilor de credite ipotecare a înregistrat o creștere record, de 34,5%, în 2023, în timp ce creditelor de consum și cele acordate companiilor au urcat cu 20,1% și, respectiv, 15,7%.
Anul trecut, creditarea ipotecară a arătat semne de supraîncălzire, a explicat Danilov, estimând că în acest an creșterea pe acest segment va încetini la 7-12%. Și avansul pe segmentul creditelor de consum și celor acordate companiilor ar urma să încetinească în 2024.
Datele Băncii Centrale a Rusiei arată că anul trecut instituțiile financiare au redus creditarea în valută cu 3,1 miliarde de dolari, după ce în 2022 se înregistrase o scădere cu 30,2 miliarde de dolari.