"Nu ne permitem nimic": Criza costului vieții din Turcia amenință realegerea lui Erdogan

"Nu ne permitem nimic": Criza costului vieții din Turcia amenință realegerea lui Erdogan
scris 11 mai 2023

Frizerul Hakim Ekinci din Istanbul, un vechi susținător al lui Recep Tayyip Erdogan, nu va vota duminică pentru președinte, acuzând că politicile economice ale acestuia au erodat puterea de cumpărare a turcilor, iar mulți dintre ei nu-și mai pot permite nici măcar alimentele de bază, relatează Reuters.

Erdogan și partidul său AKP, cu rădăcini islamiste, au reușit să își mențină baza de votanți, formată în principal din turci musulmani conservatori cu venituri mici, datorită creșterii economice puternice din primii 10 ani de guvernare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Austria se alătură țărilor care interzic TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali CITEȘTE ȘI Austria se alătură țărilor care interzic TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali

Însă o criză a costului vieții, declanșată de programul economic viciat al lui Erdogan din ultimul an și jumătate, i-a erodat popularitatea, reprezentând cea mai mare provocare electorală pentru cei 20 de ani de când se menține la putere.

Unele sondaje îl arată pe Erdogan în urma principalului său adversar, Kemal Kilicdaroglu, înainte de primul tur de scrutin de duminică - deși diferența s-a redus recent. Cursa parlamentară rămâne pe muchie de cuțit, opoziția putând obține o majoritate strânsă.

"Obișnuiam să putem cumpăra trei-patru sacoșe cu alimente cu 150-200 de lire (7,7-10 dolari). Eu și soția mea abia le puteam căra. Acum abia dacă putem umple două pungi", a spune Ekinci, în vârstă de 63 de ani, care are o frizerie în cartierul Besiktas din Istanbul. "Aș spune că cei responsabili sunt cei care ne guvernează. Cred că sunt decizii greșite pe care le-au luat. Am fost un susținător al AKP, dar nu mă gândesc să votez pentru ei", mărturisește frizerul.

INFLAȚIE GALOPANTĂ

Opiniile lui Ekinci sunt reprezentative pentru milioane de turci, care de ani de zile trebuie să facă față unei inflații galopante. Prețurile la alimente au crescut cu 54%, de la un an la altul, în aprilie, iar inflația globală a scăzut la 43,7% după ce a atins un vârf de 85,5% în octombrie, cel mai ridicat nivel sub conducerea lui Erdogan.

VIDEO Google revine pe piața tabletelor cu Pixel Tablet CITEȘTE ȘI VIDEO Google revine pe piața tabletelor cu Pixel Tablet

Inflația anuală a rămas de două cifre în aproape toți cei cinci ani de la alegerile generale din 2018. Ea a început să crească brusc după o criză monetară la sfârșitul anului 2021, declanșată de o serie de reduceri ale ratei dobânzii, în conformitate cu opiniile neortodoxe ale lui Erdogan.

Ekinci a declarat că a început să se îndoiască de sprijinul său pentru președinte și AKP din motive economice la scurt timp după alegerile din 2018 și a luat o decizie definitivă de a nu-i mai vota după criza monetară din 2021.

Lira turcească a pierdut 44% din valoare în 2021 și 30% în 2022. A pierdut însă 76% în timpul celui de-al doilea mandat de președinte al lui Erdogan, marcat de mai multe crize valutare din cauza unor politici incorecte, de evoluții geopolitice precum războiul din Ucraina și de disputele dintre Ankara și Washington. "Rata de schimb este incontrolabilă. Nu ne putem permite nimic. Nimic din ceea ce au spus nu a ținut, prin urmare nu inspiră încredere", a declarat Ekinci.

VICTORIA NU MAI ESTE ASIGURATĂ

Frizerul lucrează singur după ce a fost nevoit să își concedieze cei doi angajați și spune că nu poate obține niciun împrumut bancar în ciuda reducerilor ratei, deoarece autoritățile limitează împrumuturile de consum pentru a ține în frâu inflația. De asemenea, împrumuturile sale în valută au crescut ca valoare în lire, deoarece moneda a scăzut.

Însă mulți alegători ai AKP cred în continuare că doar Erdogan poate repara economia sau dau vina pe alți factori pentru starea actuală a acesteia. Halime Duman, rezidentă în Istanbul, spune că oamenii care măresc prețurile pentru a obține profituri mai mari sunt de vină pentru scumpirea costului vieții. "(Erdogan) o poate rezolva cu o mișcare din încheietura mâinii", a spus ea, luându-și o pauză de la cumpărăturile pe care le face într-o piață agricolă din centrul Istanbulului. În opinia ei, opoziția, inclusiv alianța de opoziție a lui Kilicdaroglu, este numai vorbe.

Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor CITEȘTE ȘI Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor

"Ei nu trec la acțiune", spune femeia.

Birol Baskan, autor și analist politic neafiliat niciunui partid, a declarat că nici măcar susținătorii "hardcore" ai lui Erdogan nu neagă faptul că economia nu merge la fel de bine ca la începutul guvernării sale.

"Motivul pentru care acest partid a continuat să câștige a fost că a livrat alegătorilor anumite beneficii materiale. Este pentru prima dată când magia pare să nu funcționeze din cauza economiei, din cauza inflației ridicate (și) a creșterii costului vieții".

"A afectat grav buzunarul oamenilor și de aceea cred că victoria în aceste alegeri nu mai este atât de asigurată", arată expertul.

"NIMIC ALTCEVA DECÂT FOAME"

Unii alegători nu sunt încrezători nici în faptul că opoziția va atenua imediat îngrijorările economice. Talat Gul, un zidar de marmură, nu a votat niciodată pentru AKP sau pentru aliații săi. În prezent, el nu vede "nimic altceva decât foamete" în jurul său, dar se îndoiește că lucrurile se vor schimba rapid în bine dacă opoziția va câștiga.

"Ei au creat în ultimii 21 de ani o Turcie care nu poate fi schimbată. Va fi nevoie de 20 de ani pentru a-și reveni, indiferent cine vine la putere. Dar eu vreau doar ca (Erdogan) să plece", a spus el, plimbându-se în jurul pieței fermierilor.

Ekinci, bărbierul, nu s-a decis încă pentru cine va vota dintre cei trei candidați care se opun lui Erdogan. "(Kilicdaroglu) poate fi o persoană onestă... dar nu au anunțat nimic care să mă convingă", spune el. "Vreau ca rata de schimb a dolarului să scadă (după alegeri). Vreau ca prețul benzinei să scadă. Vreau ca inflația să scadă", a enumeră Ekinci.

"Vreau să mă întorc la viața mea de acum cinci sau șase ani. Vreau să pot merge la un picnic, să călătoresc în străinătate", mărturisește bărbatul,

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
erdogan