Moscova nu a reușit să plătească dobânda la datorie, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când Lenin a refuzat să recunoască datoria

Moscova nu a reușit să plătească dobânda la datorie, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când Lenin a refuzat să recunoască datoria
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2022

O posibilă intrare în incapacitate de plată a Rusiei a reapărut, după ce Moscova nu a reușit astăzi să plătească dobânda la datorie, în timp ce presiunea economică asupra Rusiei a crescut în cea de-a patra lună de război în Ucraina, potrivit AFP.

Vestea că Rusia este oficial în imposibilitatea de a-și plăti creditorii pare să se apropie inexorabil în ochii celor mai mulți analiști, Moscova având tot mai multe dificultăți în a-și onora datoriile pe măsură ce sancțiunile occidentale se înăspresc, arată Hotnewws.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrucât cele trei mari agenții internaționale de rating financiar nu mai acordă ratinguri Rusiei, în aplicarea sancțiunilor occidentale, acestea s-au abținut de la a declara sau nu țara în incapacitate de plată, așa cum este rolul lor obișnuit.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Prin urmare, este de competența unei organizații a marilor bănci internaționale (Comitetele de determinare a instrumentelor derivate de credit) să evalueze dacă Rusia își plătește sau nu creditorii.

Miercuri, pentru prima dată, comitetul creditorilor a declarat că țara a ratat plata dobânzilor la datoria sa cu 1,9 milioane de dolari, o sumă mică având în vedere puterea financiară a unui stat precum Rusia

Deținătorii de obligațiuni din Rusia au raportat că nu au primit dobânda la scadența unei obligațiuni, potrivit unei decizii publicate pe site-ul Comisiei.

Comisia poate decide dacă să activeze sau nu o asigurare împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată, cunoscută sub numele de credit default swaps (CDS), o activare care poate oficializa o situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată. Dar miercuri nu a dat nicio indicație pe această temă și urmează să se reunească din nou pe 6 iunie pentru a discuta cazul Rusiei.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Concret, Rusia "a plătit sumele pe care trebuia să le achite la termenul convenit, dar a uitat, intenționat sau nu, să adauge dobânda de întârziere", a declarat pentru AFP Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management.

Dobânda neplătită se referă la o rambursare de obligațiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a așteptat până la sfârșitul "perioadei de grație", o perioadă de o lună acordată în mod tradițional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale și o parte din dobânzi.

Deși pare inevitabil în ochii majorității experților, anunțul privind intrarea în incapacitate de plată a datoriei externe a Rusiei este încă în așteptare. Ar fi pentru prima dată de când liderul bolșevic Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
datorie