Ministerul rus al Economiei și-a îmbunătățit prognozele referitoare la avansul Produsului Intern Brut în 2024, până la 2,8%, de la 2,3% cât estima anterior, dar a adăugat că se așteaptă la o depreciere a rublei și la reducerea excedentului de cont curent în următorii ani, transmite Reuters.
Revenirea economică a Rusiei, după căderea din 2022, se bazează în mare parte pe producția, finanțată de stat, de armament și muniție, pe măsură ce Moscova își continua războiul în Ucraina, mascând problemele care frânează îmbunătățirea standardului de viață al rușilor, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit și el estimările privind evoluția PIB-ului Rusiei în acest an, până la 3,2%, de la 2,6% anterior, menționând cheltuielile guvernamentale și investițiile solide care au legătură cu războiul, precum și cheltuielile mai mari ale consumatorilor pe o piață a muncii cu un șomaj redus, la care se adaugă veniturile solide din exporturile de petrol, în pofida sancțiunilor occidentale.
La o ședință de guvern organizată miercuri, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, a spus că principalul factor care stă la baza creșterii economice este consumul intern și cererea de investiții.
Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere medie a PIB-ului de aproximativ 2,3% în perioada 2025-2026, în timp ce rubla este așteptată să înregistreze un declin constant până la un curs de 101,2 ruble pentru un dolar în 2026, față de cursul actual de aproximativ 93 de ruble pentru un dolar.
De asemenea, autoritățile ruse se așteaptă ca prețul petrolului să scadă, astfel că în 2027 prețul de export pentru țițeiul rusesc să fie unul de 65 de dolari per baril. Comparativ, petrolul rusesc Urals se tranzacționează în prezent la aproximativ 79 de dolari per baril.
Succesul Rusiei în a ocoli plafonul de preț impus de Occident pentru petrolul rusesc, prin redirecționarea exporturilor spre destinații prietenoase și utilizarea unei așa-numite flote din umbră pentru a transporta petrol, a redus presiunile sancțiunilor, însă o diminuare a veniturilor din exporturi poate afecta deficitul bugetar.
Războiul din Ucraina afectează veniturile Rusiei, o dovadă în acest sens fiind reducerea fondului de rezervă, însă economiștii sunt de părere că și în cazul unui preț al barilului de petrol de 60 de dolari, Rusia are o plasă fiscală de siguranță care se va menține timp de mai mulți ani.
Diminuarea veniturilor din export ar urma să afecteze deficitul de cont curent și deficitul de cont curent al Rusiei. Conform celor mai recente prognoze, balanța comercială a Rusiei ar urma să scadă cu peste 30% în următori ani, în timp ce estimările referitoare la excedentul de cont curent sunt de trei ori mai mici, până la 25,3 miliarde de dolari în 2026.
"Persistă, de asemenea, riscuri. Pe plan extern, cel mai important este încetinirea economiei mondiale pe ansamblu și a economiilor țărilor care sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei, precum și presiunile de pe urma continuării sancțiunilor", a spus Reshetnikov.
De asemenea, conform noilor prognoze, Ministerul rus al Economiei se așteaptă ca inflația să ajungă la 5,1% la finalul anului, peste estimările anterioare și peste ținta de 4% avută în vedere de Banca Centrală a Rusiei. Analiștii se aștepată ca dobânda de referință, care în prezent este la 16%, să rămână una de două cifre cel puțin până la mijlocul lui 2025.
În plus, Ministerul Economiei nu se așteaptă ca Rusia să își rezolve prea curând problemele cu criza de mână de lucru. Conform noilor prognoze, rata șomajului, care în prezent este la un minim istoric de 2,8%, ar urma să se mențină la 3% în perioada 2024-2027.