Guvernul Ungariei, condus de ultranaționalistul Viktor Orban, preia de la 1 iulie președinția semestrială, prin rotație, a Consiliului Uniunii Europene, sub sloganul „Make Europe great again” („Să facem Europa măreață din nou”), aproape o copie a sloganului cu care fostul președinte american Donald Trump a triumfat în alegerile din 2016, relatează EFE.
Motto-ul indică o președinție proactivă și simbolizează ideea că „suntem mai puternici împreună decât separat”, a declarat Janos Boka, ministrul ungar al afacerilor europene, la conferința de presă organizată marți în Varkert Bazar din Budapesta pentru a prezenta prioritățile președinției ungare, conform MTI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ungaria va exercita funcția de președinte al Consiliului UE între 1 iulie și 31 decembrie „într-o situație extraordinară”, a afirmat Boka, adăugând că președinția ungară dorește să servească pacea și securitatea în Europa, scrie Agerpres.
„Europa trăiește o situație excepțională, cu probleme precum un război în vecinătate sau imigrația”, a subliniat Boka, promițând că președinția Ungariei va fi „un mediator onest”.
„Președinția Ungariei va căuta soluții reale la problemele reale ale Europei”, a mai spus ministrul, menționând că Ungaria „nu promite miracole, dar aduce o șansă de schimbare și progres”.
Executivul ungar a stabilit șapte priorități pentru președinția la Consiliul UE: îmbunătățirea competitivității, a apărării comune și a apărării frontierelor externe, precum și avansarea extinderii și stimularea politicilor de coeziune, agricultura și abordarea problemelor demografice.
În plus, Boka a precizat că în lunile următoare se așteaptă la progrese în ceea ce privește funcționarea spațiului Schengen de liberă circulație și combaterea antisemitismului.
Ungaria va încuraja, de asemenea, discuțiile pe teme legate de învățământul superior sau de protecția patrimoniului cultural.
Logo-ul președinției ungare are la bază cubul lui Rubik, o invenție a ungurului Erno Rubik, care împlinește anul acesta o jumătate de secol de când a fost creat în 1974.