Moneda Turciei, lira, s-a bucurat de o creștere binevenită după ce autoritatea de reglementare bancară a țării a anunțat interzicerea acordării de împrumuturi în monedă locală companiilor care dețin, în opinia sa, prea multă valută, transmite CNBC.
Până luni dimineață, lira a înregistrat la Istanbul un câștig de aproximativ 8% în două zile, tranzacționându-se la 16,01 unități față de dolari, în creștere față de închiderea de joi, de 17,35 unități pentru un dolar, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ulterior, lira și-a redus o parte din câștiguri, scăzând ușor la 16,5 unități pentru un dolar, după ce s-a situat în intervalul de 16 până la 17 lire pentru un dolar.
Mișcările reflectă sentimente mixte ale investitorilor cu privire la noua interdicție a împrumuturilor, care spune că, dacă corporațiile din Turcia doresc să obțină împrumuturi comerciale în lire, trebuie să vândă în schimb o sumă suficientă din valuta lor pentru a cumpăra lire, ceea ce ajută la susținerea monedei care a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa în ultimul an.
Noua regulă prevede că firmele care dețin echivalentul a 15 milioane de lire în valută (aproximativ 910.000 dolari la ora 15:00, la Istanbul) nu pot împrumuta lire dacă fondurile lor valutare depășesc 10% din activele lor sau din vânzările anuale.
O excepție pentru întreprinderile mai mici, care nu se pot împrumuta în valută, le permite acestora să împrumute în continuare lire atâta timp cât poziția lor valutară este scurtă.
Noua regulă este menită să susțină lira, care s-a depreciat semnificativ în ultimii ani, deoarece banca centrală a Turciei, la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan, a refuzat în mare măsură să majoreze ratele dobânzilor pentru a tempera inflația.
Inflația din Turcia, țară cu o populație de 84 de milioane de locuitori, inflația a ajuns la 73%, paralizând grav puterea de cumpărare a turcilor.