Letonia intenționează să investească aproximativ un miliard de euro pentru a construi parcuri de turbine eoliene, în ideea de a-și crește capacitatea de generare de energie din surse regenerabile și a-și consolida securitatea energetică, a declarat premierul leton, Krisjanis Karin, transmite DPA.
"Aceasta este o soluție pe termen mediu care ne va permite să devenim complet independenți în aprovizionarea noastră cu energie și să utilizăm mai puțini combustibili fosili", a spus Krisjanis Karin. Potrivit premierului leton, aceasta este una din cele mai mari investiții derulate vreodată de mica țară baltică, vecină cu Rusia. După ce proiectul va fi implementat, Letonia va trece din situația de țară care importă electricitate din țări precum Rusia, în situația în care va deveni exportator de electricitate, a precizat Krisjanis Karin.
La rândul său, ministrul leton al Economiei, Ilze Indriksone, a dezvăluit că parcurile de turbine eoliene avute în vedere ar urma să aibă o capacitate de 800 de Megawați. Asta înseamnă că ar putea produce 2,4 Terawați oră (TWh) de electricitate pe an, echivalentul a aproximativ 30% din consumul total de electricitate al Letoniei în 2021, a spus Ilze Indriksone, citat de Agerpres.
Un nou joint venture, denumit Latvijas Veja Parki, între compania de utilități Latvenergo și Latvijas Valsts Mezi, entitatea responsabilă de administrarea pădurilor statului leton, va fi responsabilă pentru construcția și operarea parcurilor de turbine eoliene, care ar urma să aibă un total de 100 până la 120 de turbine eoliene.
Letonia a încetat să mai importe electricitate din Rusia în luna mai a acestui an. Cu toate acestea, la fel ca și țările vecine, Estonia și Lituania, Letonia este în continuare parte a rețelei electrice sincronizate cu Rusia și Belarus, sistemul BRELL, care datează din perioada sovietică. Asta înseamnă că Letonia rămâne conectată la rețeaua celor două state vecine din est.