Kremlinul a avertizat Occidentul că are o listă de active americane, europene și altele care vor fi confiscate în cazul în care liderii G7 vor decide să confiște rezervele băncii centrale ruse de 300 de miliarde de dolari care sunt blocate, transmite Reuters.
Liderii Grupului celor Șapte națiuni industrializate vor discuta despre o nouă teorie juridică care ar permite confiscarea bunurilor rusești înghețate, când se vor întâlni în februarie, au declarat joi două surse familiare cu planurile și un oficial britanic, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice astfel de mișcare a Occidentului ar echivala cu ”furt”, ar încălca dreptul internațional și ar submina valutele de rezervă, sistemul financiar global și economia mondială.
”Va fi o lovitură semnificativă pentru principalii parametri ai economiei internaționale, va submina economia internațională. Va submina încrederea altor țări în Statele Unite, precum și în UE ca garanți economici. Prin urmare, astfel de acțiuni sunt pline de consecințe foarte, foarte grave”, a declarat Peskov reporterilor.
Întrebat dacă există o listă specifică de bunuri occidentale pe care Rusia le-ar putea confisca ca răzbunare, Peskov a spus: ”Da. Există”.
El a refuzat să spună care sunt activele specifice pe listă.
După ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și Ministerul de Finanțe al Rusiei, blocând circa 300 de miliarde de dolari de active rusești suverane în Occident.
Oficialii din SUA și Marea Britanie au lucrat în ultimele luni pentru a demara eforturile de confiscare a activelor rusești imobilizate în Belgia și alte orașe europene și speră ca liderii G7 să fie de acord să emită o declarație mai fermă când se vor întâlni la sfârșitul lunii februarie, în jurul celei de-a doua aniversări a invadării Ucrainei de către Moscova, au declarat trei surse pentru Reuters.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. Ursula von der Leyen: O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria!CONFISCARE?
Legalitatea confiscării activelor suverane rusești nu este clară, iar Rusia a spus în repetate rânduri că va contesta orice sechestru în instanțe.
Susținătorii confiscării bunurilor rusești spun că războiul din Ucraina este un război ilegal și că banii ruși înghețați ar trebui să fie dați Ucrainei fie pentru reconstrucție, fie chiar pentru a lupta cu forțele ruse.
Oficialii ruși, totuși, spun că Occidentul a purtat mai multe războaie de legalitate îndoielnică, inclusiv războiul condus de SUA în Irak din 2003-2011, iar unii avocați s-au întrebat dacă confiscarea este chiar legală în dreptul internațional.
Nu a fost luată nicio decizie, iar mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, ar necesita modificări legislative pentru a stabili autoritățile necesare pentru a efectua astfel de confiscări, au declarat surse pentru Reuters.
Rusia a redus deținerile de titluri ale Trezoreriei americane din 2014, iar unii observatori din Statele Unite au avertizat că confiscarea activelor rusești ar putea determina alte mari puteri, inclusiv China, să evite monedele americane și europene și obligațiunile guvernamentale.
Deși banca centrală rusă nu a detaliat exact ce active au fost înghețate, majoritatea obligațiunilor și depozitelor sunt denominate în euro, precum și unele în dolari americani și lire sterline, potrivit datelor disponibile public care detaliază deținerile de la începutul anului 2022.
CITEȘTE ȘI Populația planetei va depăși o nouă bornă de Revelion. 4,3 nașteri și două decese la fiecare secundăUnii oficiali ruși au sugerat că, dacă activele rusești sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocați în așa-numitele conturi speciale de tip ”C” din Rusia ar putea avea aceeași soartă. Unele active străine au fost blocate efectiv în conturile C.
Nu este clar câți bani sunt în aceste conturi, dar oficialii ruși au spus că este comparabil cu 300 de miliarde de dolari din rezervele rusești înghețate.
Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că există fonduri semnificative în conturile C. Banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze.