Încrederea în președintele rus Vladimir Putin a scăzut sub pragul de 40% - o premieră de la anexarea Crimeei - într-un context de nemulțumire socială față de o nepopulară reformă a pensiilor, potrivit unui sondaj publicat luni, relatează AFP.
Doar 39% dintre rușii intervievați în septembrie au spus că au încredere în Vladimir Putin - o scădere de nouă puncte procentuale față de iunie, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada, scrie News.ro.
Acesta este cel mai slab rezultat înregistrat de Vladimir Putin din februarie 2014, când cota sa de încredere a atins 36%. Însă ea sărit la 51% după anexarea Crimeei, în martie 2014.
CITEȘTE ȘI Lidl deschide primele sale magazine în Serbia, după 8 ani de tatonareSăptămâna trecută, președintele rus a promulgat o reformă care prevede creșterea cu cinci ani a vârstei pensionării. Această măsură a provocat o nemulțumire vie în Rusia, a scos mii de persoane la proteste în stradă și a provocat înfrângeri electorale neașteptate partidului aflat la putere în septembrie, în cursul unor alegeri regionale.
Noua lege crește vârsta pensionării la 65 de ani, de la 60 în prezent, în cazul bărbaților, și la 60 de ani, de la 55 în prezent în cazul femeilor.
Aceste praguri de pensionare au fost stabilite în 1932, în epoca sovietică, și nu au fost atinse de-atunci.
În fața unei fronde neobișnuite, Putin a propus, într-un rar discurs televizat către națiune, în august, o relaxare a reformei, ceea ce deputații nu au întârziat să facă, amendând proiectul.
Potrivit anchetei Institutului levada, cota încrederii în ministrul Apărării Serghei Șoigu și în cel al Afacerilor externe Serghei Lavrov au înregistrat de asemenea scăderi, de la 19 la 15 puncte procentuale și, respectiv, de la 14 la zece puncte procentuale.