HARTĂ Ucraina acuză Rusia că pune în pericol tranzitul de gaze spre Europa

HARTĂ Ucraina acuză Rusia că pune în pericol tranzitul de gaze spre Europa
scris 8 apr 2022

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Ucraina, LLC Gas TSO, a acuzat Rusia că pune în pericol tranzitul gazelor rusești exportate către Europa de către gigantul rus producător de stat Gazprom prin conductele ucrainene, informație care a dus la o scumpire cu aproape 4% a gazelor pe principalele huburi europene, după 5 zile consecutive de ieftiniri.

"Acțiunile ocupanților ruși pun în pericol tranzitul de gaze prin punctul de interconectare Sokhranivka (de la granița Rusiei cu Ucraina – n.r.). Reprezentanții Federației Ruse și grupurile armate ilegale aflate sub controlul lor, din așa-numita Republică Populară Luhansk, au interferat grav cu procesele operaționale și tehnologice de transport de gaze prin stația de  comprimare Novopskov din regiunea Luhansk. Stația Novopskov este un obiectiv important pentru transportul gazelor destinate consumatorilor din regiunile Donețk și Luhansk. De asemenea, aproape o treime din tranzitul de gaze către Europa via Ucraina trece prin această  stație de comprimare", a acuzat operatorul de transport și sistem ucrainean.

Urmărește-ne și pe Google News

Practica extinsă a autorității fiscale de a stabili sedii fixe, invalidată de instanța europeană. ANAF ar putea fi obligată să restituie peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Practica extinsă a autorității fiscale de a stabili sedii fixe, invalidată de instanța europeană. ANAF ar putea fi obligată să restituie peste 100 milioane euro

Partea rusă nu a exprimat nicio poziție până în momentul publicării acestui articol.

Potrivit LLC Gas TSO, ocupanții au efectuat schimbări în operarea echipamentelor de comunicare și tehnologice ale stației, ceea ce ar putea duce la pierderea controlului operațional asupra acestora și creează riscuri semnificative pentru integritatea sistemului de transport al gazelor din Ucraina și stabilitatea transportului, putând avea ca rezultat imposibilitatea de a mai procesa gazele care ajung la stația de comprimare, inclusiv volumele destinate consumatorilor occidentali în baza contractului de tranzit dintre Gazprom și ucraineni.

FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia CITEȘTE ȘI FOTO Compania austriacă Syn Trac va deschide o fabrică de tractoare în Arad, investiție de 400 milioane euro. Parc industrial care va atrage și medicamentele Remedia

"Facel apel la reprezentanții agresorilor să se abțină de la a mai pune presiune pe angajații LLC Gas TSO și de la a mai interfera cu operațiunile stației de comprimare. În caz contrar, dacă va fi pierdut controlul operațional, LLC Gas TSO va fi nevoit să oprească operarea facilității, pentru menținerea securității sistemului ucrainean de transport. Deconectarea stației de comprimare Novopskov va însemna că nu va mai exista tranzit al gazelor intrate în sistemul ucrainean prin punctul de interconectare de la Sokhranivka. Responsabilitatea pentru consecințe va aparține Federației Ruse", conchide comunicatul.

Incidente similare au avut loc și luna trecută, atât la stația Novopskov din estul Ucrainei, cât și la cea de la Kupyansk, de lângă Harkov. Atunci, partea rusă a reacționat, transmițând că își asumă menținerea siguranței în funcționare a stațiilor.

VIDEO Rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 30 de oameni au murit, 100 sunt răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 30 de oameni au murit, 100 sunt răniți

Tranzitul gazelor naturale rusești spre clienții din Europa prin intermediul conductelor ucrainene funcționează ca o formă de "apărare antiaeriană energetică" a infrastructurii de transport de gaze a Ucrainei, armata rusă agresoare nebombardând-o în mod intenționat din acest motiv, astfel că marii consumatori din UE care cumpără de la gigantul rus de stat Gazprom ar trebui să o facă prin gazoductele din Ucraina și să boicoteze celelalte rute, a declarant  recent șeful operatorului de transport și sistem ucrainean, într-un interviu acordat postului de televiziune local 1+1.

Poziția exprimată de Makogon este mult mai nuanțată decât cea a celor mai mulți lideri de top de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, care au cerut în mod repetat statelor membre UE să impună un embargo total pe vânzările de hidrocarburi ale Federației Ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue import gaze rusia
gaze naturale rusia ucraina
importuri gaze rusia tranzit ucraina
razboi rusia ucraina