Hackeri neidentificați au furat date personale ale unor milioane de bulgari de la fisc, au anunțat marți autoritățile, care notează o posibilă legătură rusă în scandal, relatează The Associated Press.
Premierul bulgar Boiko Borisov a convocat o reuniune de urgență a tuturor serviciilor din domeniul aplicării legii, în vederea examinării riscurilor la adresa securității naționale, arată news.ro.
Ministrul Finanțelor Vladislav Goranov a declarat pentru presă după reuniune că hackerii care au comis atacul au contactat presa locală de la o adresă de e-mail cu nume de domeniu rus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest atac - cel mai mare din isrtoria acestei țări balcanice - au fost furate nume, date personale și declarații fiscale ale unor persoane și întreprinderi.
Potrivit presei locale, hackerii au furat informații aparținând unui număr de cinci milioane din cele șapte milioane de locuitori ai țării.
Guvernul a solicitat ajutorul agenției europene în domeniul securității cibernetice, a anunțat Goranov.
Ministrul de Interne Mladen Marinov a declarat la postul bTV că atacul a coincis cu achiziționarea de către Bulgaria a unor avioane de luptă americane de tip F-16 în vederea dotării Forțelor aeriene bulgare și ar putea fi motivat de această achiziție.
CITEȘTE ȘI Rusia anunță că ia măsuri pentru a-și asigura securitatea națională ca răspuns la decizia SUA de a trimite 1.000 de soldați în Polonia”Grupări infracționale organizate implicate în atacuri cibernetice caută de obicei profituri financiare, însă aici sunt posibile motivații politice. Guvernul a decis ieri (luni) să cumpere avioane (de tip) F-16”, a declarat Marinov.
Însă ministrul Finanțelor a respins o eventuală legătură cu achiziționarea avioanelor, subliniind că atacul a avut loc înainte de aprobarea contractului.
Presa bulgară, care a primit un e-mail de la hackeri, scrie că este vorba despre o adresă de e-mail Yandex.
În acest mesaj trimis pe e-mail se îndeamnă la eliberarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, încarcerat în Marea Britanie, unde ispășește o condamnare la 50 de săptămâni (11 luni și jumătate), după ce a încălcatt condițiile unei eliberări pe cauțiune, și care riscă să fie extrădat în Statele Unite, care-l acuză de spionaj.
Presa bulgară scrie că hackerii critică, în e-mail, guvernul bulgar.
”Situația securității voastre cibernetice este o glumă”, ironizează hackerii în e-mail.