Guvernul rus discută cel mai amplu program de investiții de la realegerea președintelui Vladimir Putin, în 2012, au declarat trei persoane apropiate situației, citate de Bloomberg.
Executivul de la Kremlin analizează un plan care ar mări fondurile alocate dezvoltării infrastructurii cu circa 30%, în următorii trei ani, iar cele pentru sănătate și educație cu aproximativ 20%, potrivit surselor.
Detaliile referitoare la finanțarea majorărilor de cheltuieli nu au fost încă stabilite, dar între opțiuni se află reducerea cheltuielilor din domenii precum securitatea, majorarea unor taxe și creșterea deficitului bugetar, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul este coordonat de consilierul economic al președintelui Putin, Andrei Belusov. Unele măsuri au fost propuse inițial de fostul ministru de Finanțe Alexei Kudrin, potrivit unei prezentări făcute de centrul său de cercetări, care a fost obținută de Bloomberg.
Publicația de afaceri Vedemosti a relatat că Rusia ar putea reorienta cheltuielile bugetare în domeniul social, va reduce unele cheltuieli și va îmbunătăți colectarea de taxe pentru a compensa majorarea cheltuielilor.
Planul de investiții aflat în discuție ar urma să intre în vigoare la sfârșitul anului 2018, iar majoritatea măsurilor vor fi puse în practică în perioada 2021-2022, au spus două dintre persoane. În acest fel, cheltuielile pentru sănătate, educație și infrastructură ar crește cu 2,3% din PIB, au arătat sursele. În prezent, cheltuielile din aceste sectoare reprezintă aproximativ 9% din PIB.
”Există riscul ca totul să se limiteze la vorbe goale, în favoarea necesității unei reforme, dar în realitate să nu se facă prea mult. Actuala politică economică este o fundătură, nu are ca efect creșterea economică sau îmbunătățirea standardului de viață”, a spus Vladimir Tikhomirov, economist șef la dirma de brokeraj BCS Financial Group din Moscova.
Putin pare să aibă prea puțină concurență în alegerile prezindențiale din luna martie, la care vrea să obțină al patrulea mandat de președinte.
Creșterea veniturilor populației a fost lentă, în timp ce Rusia iese din cea mai lungă perioadă de recesiune de când Putin a câștigat pentru prima oară puterea, în urmă cu aproape două decenii.
Până acum, guvernul intenționa să nu modifice cheltuielile alocate sănătății, educației și infrastructurii, în următorii câțiva ani, pentru a ține sub control deficitul bugetar în condițiile nivelului scăzut al prețului petrolului.
Banca Mondială a avertizat în luna noiembrie că ”noi reduceri ale cheltuielilor în sectorul sănătății și cel al educației ar putea pune în pericol atât creșterea economică cât și bunăstarea populației”.
La un nivel de 3,6% din PIB în 2016, cheltuielile pentru sănătate din Rusia sunt cu mult sub media Uniunii Europene, de 7,2%, se arată în raportul Băncii Mondiale. Guvernul a mai alocat 3,6% din PIB pentru educație, comparativ cu 4,9% la nivelul UE.