Guvernul rus a propus o relaxare a unui proiect de lege care vizează să restrângă accesul investitorilor străini la întreprinderi în domeniul tehnologiei din țară, iar gigantul rus al Internetului Yandex răsufla astfel ușurat luni, după ce s-a prăbușit în urmă cu zece zile pe bursă, relatează AFP.
Această lege, în curs de examinare în Parlamentul rus, prevedea inițial limitatea la 20% a părților străine în ”resursele de informații semnificative”, ceea ce a condus, la 11 octombrie, la o degringoladă a acțiunilor perlei coroane ruse a Internetului Yandex, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul propune de-acum ca această limită să fie de 50% plus o acțiune, potrivit agențiilor ruse de presă.
Această relaxare a ușurat Yandex, la deschiderea Bursei de la Moscova, unde acțiunile grupului s-au apreciat cu 7% luni, la ora 8.30 GMT (11.30, ora României).
Însă această apreciere nu acoperă însă nivelul de dinainte de 11 octombrie, când cursul Yadex s-a depreciat cu aproape 25% în câteva ore, la New York și Moscova.
Yandex este cel mai important motor de căutare din Rusia, supranumit ”Google rus” și una dintre marile reușite ale țării în ultimele două decenii.
Grupul, înregistrat legal în Olanda, are aproximativ 30 de sedii în lume. El este cotat la New York din 2011. Aproape 85% dintre acțiunile grupului sunt tranzacționate pe Nasdaq.
CEO-ul Yandex, Elena Bunina, a criticat în mod deschis proiectul de lege, apreciind în ziarul economic Vedomosti că aceasta ar limita accesul întreprinderilor ruse pe piețele financiare internaționale și ar constitui astfel o discriminare a acestora.