Grupul polonez PGNiG, în parteneriat cu ERU, a livrat primele gaze dintr-o sursă non-rusă către Republica Moldova. Prima licitație finalizată cu succes de Energocom. Moldova cumpără și din Olanda

Grupul polonez PGNiG, în parteneriat cu ERU, a livrat primele gaze dintr-o sursă non-rusă către Republica Moldova. Prima licitație finalizată cu succes de Energocom. Moldova cumpără și din Olanda

Sediul Central PGNiG

scris 27 oct 2021

Divizia de trading a grupului polonez PGNiG, în parteneriat cu grupul americano-ucrainean ERU, a câștigat prima licitație de furnizare de gaze naturale finalizată cu succes de Energocom, noua companie mandatată de oficialitățile Republicii Moldova să importe gaz în vederea echilibrării sistemului național de transport, aflat în parametrii critici în urma neînțelegerilor cu fostul și actualul furnizor Gazprom. Aceasta a fost prima furnizare de gaz către Republica Moldova dintr-o sursă non-rusă.

PGNiG Supply & Trading (PST), în parteneriat cu ERU Group, livrează Moldovei un milion de metri cubi de gaze naturale. Acesta este rezultatul unei licitații pentru furnizarea de gaz pentru ziua următoare (marți) organizată luni de Energocom. Licitația a fost organizată în regim de urgență din cauza reducerii livrărilor de gaz către Moldova de către Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News

“Grupul PGNiG este profund angajat în principiul solidarității energetice, pe care îl percepem ca o condiție prealabilă pentru buna funcționare a pieței de gaze din Uniunea Europeană și din țările învecinate. Călăuziți de acest principiu am decis să participăm la licitația al cărei scop era să furnizeze urgent gaz pentru Moldova care a întâmpinat probleme cu livrările din Rusia”, a declarat Paweł Majewski, președintele Consiliului de administrație al PGNiG SA, compania care deține PST.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Gazul a fost livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană. PST va coopera cu ERU Group, care este principalul partener al PGNiG în Ucraina.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

“Credem că dificultățile actuale vor încuraja Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, să se integreze în continuare cu UE și să implementeze reglementările UE privind gazele”, a menționat Yaroslav Mudryy, Managing Partner la ERU Group.

În plus, Republica Moldova a încheiat și cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziția de gaze naturale, al doilea de acest fel după cel semnat cu Polonia, conform Agerpres. La fel ca în cazul contractului semnat cu compania poloneză PGNiG, cel încheiat cu societatea Vitol este un contract de probă și prevede achiziția unui milion de metri cubi de gaze, volum ce va fi livrat miercuri, relatează mass-media de peste Prut și agenția EFE.

Așa cum a anunțat Profit.ro, compania de stat Energocom, cu care autoritățile din Republica Moldova vor să înlocuiască, potrivit Gazprom, operatorul controlat de gigantul rus, Moldovagaz, a anunțat că intenționează să achiziționeze 5 milioane mc gaze din România și/sau Ucraina, prima licitație în urma introducerii, vineri, a stării de urgență de către Parlamentul de la Chișinău fiind una de un milion de metri cubi cu livrare în ziua de duminică, 24 octombrie. Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a amenințat că va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova (către Moldovagaz, de fapt) dacă aceasta nu-și achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.

Presa ucraineană a anunțat luni că și Ucraina va “împrumuta” 15 milioane mc de gaze Chișinăului, care ar urma să-i “returneze” cantitatea în momentul semnării unui contract cu un furnizor stabil. Tot presa de Kiev anunța luni semnarea unui acord cadru între compania de stat Naftogaz și compania desemnată de guvernul moldovean să achiziționeze gaze de import, Energocom, prin care să-i vândă 700 milioane mc “în caz de necesitate”.

Probabil că gazul din contractul-cadru semnat cu Naftogaz este la rândul său achiziționat de pe piața europeană și va fi revândut Energocom la prețul spot al pieței, care în prezent, este similar în Ucraina cu cel din România, de aproximativ 88 euro/MWh.

Potrivit unor surse din piață, deși Transgaz a scos la licitație de câteva zile zile capacitate de export în punctul de interconectare Ungheni, nu a fost efectuată nicio o rezervare ca urmare a refuzului oficialilor și/sau companiilor din Republica Moldova de a plăti prețul pieței pentru gazele pe care ar putea să le importe din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
energetica
republica moldova
ucraina
polonia
pgnig