Grecia intenționează anul acesta să ramburseze anticipat opt miliarde de euro din pachetele de asistență financiară acordate de statele din zona euro, pe fondul redresării economiei țării după criza datoriilor din deceniul precedent, au declarat pentru Reuters oficiali eleni.
După mai mulți ani în care a fost exclusă de pe piețele financiare internaționale, Grecia și-a redobândit ratingul din categoria investment grade în 2023, ceea ce a ajutat-o să atragă investitori străini în cadrul emisiunilor sale de obligațiuni, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vom achita mai devreme împrumuturi care se ridică la opt miliarde de euro și au scadența în 2026, 2027 și 2028, o sumă mai mare decât am planificat inițial", a declarat un oficial pentru Reuters.
În aprilie Reuters anunța că Atena intenționează să achite mai repede împrumuturi de până la cinci miliarde de euro cu scadența în următorii ani, pentru a reuși să emite mai multe obligațiuni fără a-și majora datoria.
Un al doilea oficial a confirmat suma și calendarul achitării, adăugând că Executivul va utiliza cinci miliarde de euro din rezerva de lichidități de 16 miliarde de euro care a fost construită în timpul celui de-al treilea pachet de asistență financiară.
În timpul crizei datoriilor, FMI și zona euro zone au împrumutat Greciei aproximativ 280 miliarde de euro, cu condiția ca Atena să impună măsuri dure de austeritate.
CITEȘTE ȘI Producția de gaze naturale a Gazprom, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodatăAl treilea pachet de asistență financiară a expirat în 2018 și de atunci țara s-a bazat doar pe piețele de obligațiuni necesitățile de împrumut.
Cu plata planificată anul acesta, Grecia a achitat aproximativ 20 miliarde de euro din primul pachet de asistență financiară.
În 2022, Grecia a achitat rata către FMI cu doi ani înainte de termen și în 2023 a achitat cinci miliarde de euro din împrumuturi acordate de țările din zona euro.