Ministrul grec de Finanțe a anunțat o creștere a pensiilor între 2% la 2,5% începând cu luna ianuarie a anului viitor, precum și majorări ale salariului minim în sectorul public, transmite BFM TV.
Guvernul grec a promis să majoreze salariile, inclusiv salariul minim, și pensiile pentru a contracara costul ridicat al vieții într-o țară în care puterea de cumpărare este una dintre cele mai scăzute din UE. „Guvernul dorește să acorde prioritate unor probleme precum demografia, locuințele și schimbările climatice, dar în același timp trebuie să facă față cererilor anumitor grupuri sociale”, a declarat ministrul de finanțe Kostis Hadzidakis într-o conferință de presă.
Detaliind o serie de măsuri anunțate sâmbătă de premierul Kyriakos Mitsotakis, ministrul a anunțat o creștere a pensiilor între 2% și 2,5% din ianuarie anul viitor, precum și majorări ale salariului minim din sectorul public. Premierul, al cărui guvern de dreapta se confruntă cu o scădere a popularității, anunțase sâmbătă la Salonic (nord) că va crește salariul minim de la 830 de euro în prezent la 950 de euro până în 2027, arată G4Media.ro.
Creșteri sub nivelul inflației
În total, urmează să fie adoptate peste douăzeci de măsuri, printre care reducerea cu un punct a contribuțiilor la asigurările sociale și scutirea de impozit pentru apartamentele și casele goale, potrivit lui Kostis Hadzidakis. Pachetul de măsuri se ridică la aproape un miliard de euro, în plus față de previziunile inițiale de cheltuieli bugetare de 2,8 miliarde de euro pentru 2025, potrivit guvernului.
Opoziția de stânga Syriza a criticat aceste creșteri anunțate „care nu acoperă inflația” (2,7% în iulie pe un an), subliniind că „veniturile reale ale gospodăriilor sunt în scădere rapidă”.
„Alune pentru pensionari”, a comentat luni un editorialist din cotidianul de centru-stânga Ta Néa.
În ciuda unei creșteri continue în Grecia în ultimii ani (+2% în 2023), după un deceniu de criză în timpul căruia țara a pierdut un sfert din produsul intern brut (PIB), nivelul de trai rămâne unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. În 2023, țara avea al doilea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor în termeni de putere de cumpărare din Uniunea Europeană, în timp ce venitul mediu anual era doar la jumătate din media europeană, conform Eurostat.