Investiții de peste 5 miliarde euro în surse regenerabile de energie, în interconexiuni electrice și în infrastructura pentru alimentare cu apă vor fi realizate de Grecia prin Fondul de Decarbonizare a Insulelor. Acordul pentru înființarea fondului a fost semnat vineri, 22 noiembrie, în insula Naxos, în prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis, potrivit Rador Radio România.
Fondul include resurse în valoare de 1,6 miliarde de euro care, amplificate prin atragerea unor resurse private, vor finanța investiții de peste 5 miliarde euro în trei domenii:
– interconexiuni între insule
– proiecte de surse regenerabile și proiecte de stocare a energiei de către gospodării și companii (parcuri fotovoltaice, baterii, pompe de stocare, parcuri eoliene offshore, rezervoare pentru stocarea apei și producerea de energie). Pentru cele mai mari 6 insule neinterconectate (Rhodos, Kos, Kalymnos, Samos, Chios și Lesvos) vor fi anunțate licitații în 2025 pentru instalarea de unități de surse regenerabile combinate cu baterii.
– infrastructuri pentru încărcarea vehiculelor electrice și în special pentru alimentarea cu energie electrică a navelor mari (cold ironing) care acostează în porturile insulelor.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis a subliniat că a transforma vântul și soarele într-un avantaj național are o importanță deosebită în strategia națională generală a țării. „Privesc cu îngrijorare cum se dezvoltă retorica din partea partidelor extremiste împotriva surselor de energie regenerabilă. Este o logică total greșită. Sursele regenerabile vor permite țării să câștige autonomie energetică și vor contribui la reducerea costurilor cu energia”, a subliniat premierul grec. „Vrem să folosim acest instrument pentru ca până și antreprenorii cu sisteme fotovoltaice mici să-și poată acoperi nevoile de producție”, a mai spus Mitsotakis. „Toată această vorbărie împotriva surselor regenerabile de energie este periculoasă și nu este patriotică pentru că nu este patriotism să importăm gaze naturale și petrol atunci când putem profita de sursele interne de energie pe care Dumnezeu ni le-a dat cu generozitate”.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a estimat că suma pe care Grecia o poate obține din vânzarea drepturilor de emisie (principala sursă de finanțare a Fondului) poate ajunge la 2 miliarde de euro. El a remarcat importanța proiectelor pentru contracararea lipsei de apă pe insule și a subliniat că UE așteaptă propunerile pentru proiecte în acest sens.
Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Giannis Tsakiris, a spus că acordul demonstrează angajamentul Europei și al Greciei față de tranziția verde și reprezintă un moment de referință pentru cooperarea Greciei cu BEI, care a alocat în total 50 de miliarde de euro pentru peste 400 de proiecte în toată țara.