Cum tot mai multe companii optează pentru telemuncă, compania de securitate cibernetică NordLayer a creat un Index Global detaliat al Muncii la distanță (GRWI), care evaluează atractivitatea a 66 de țări în ceea ce privește telemunca. Potrivit acestui index, Germania conduce clasamentul general, urmată de Danemarca, în timp ce SUA se află pe locul al treilea, transmite ERT News, citată de Rador.
Grecia ocupă locul 32 la nivel global, dar se afirmă ca o destinație atractivă pentru telemuncă printre țările din Europa de Sud-Est, fiind pe primul loc în ceea ce privește cadrul legal instituit pentru a proteja lucrătorii la distanță. De asemenea se clasează foarte sus (poziția a 5-a) în ceea ce privește pregătirea în materie de securitate cibernetică, precum și în ceea ce privește atractivitatea sa turistică la nivel global (poziția a 10-a), cu toate acestea, internetul este scump (locul 59), iar calitatea conexiunii este în general slabă (locul 49).
Cele mai bune 10 țări pentru lucrul la distanță sunt: Germania, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Spania, Lituania, Olanda, Suedia, Estonia, Singapore, Franța
Categoriile evaluate au fost:
1. Securitate cibernetică — infrastructură, răspuns și măsuri legale.
2. Condiții economice și sociale — siguranță, atractivitate turistică, fluență a limbii engleze, costul vieții și îngrijirea medicală.
3. Infrastructură digitală și fizică — calitatea internetului, accesibilitatea, infrastructura electronică, guvernarea electronică, infrastructura fizică și spațiile de lucru în comun.
4. Abordarea bolii COVID-19 — procente de vaccinare și de reacție.
Grecia pare deosebit de atractivă în comparație cu cei mai apropiați vecini ai săi: Malta, Cipru, România și Bulgaria. Grecia îi depășește în clasamentul general GRWI. Malta este cu șase locuri mai jos (locul 38), în timp ce Ciprul se situează cu încă două locuri mai jos (locul 40).
Ceea ce ajută Grecia să mărească decalajul în clasamentul GRWI este punctajul său excelent la capitolul securitate cibernetică (locul 5). Malta (locul 38), Cipru (locul 21), România (locul 41) și Bulgaria (locul 42) rămân mult în urmă la acest capitol. Grecia are, de asemenea, un scor mult mai favorabil la atractivitatea turistică. Cu toate acestea, are cel mai prost punctaj în privința calității internetului în comparație cu vecinii săi (locul 49).
Munca de la distanță — o tendință în creștere peste tot
Munca la distanță este un subiect de dezbatere de ceva vreme. În timp ce companii precum Airbnb au anunțat un regim de telemuncă totală, oameni de afaceri precum Elon Musk o consideră „neproductivă”.
„Cu toate acestea, tendința este clară – de la începutul COVID-19, munca la distanță sau în sistem hibrid a devenit inevitabilă chiar și în companiile care anterior considerau importantă interacțiunea față în față”, spune Juta Gurinaviciute, șefa diviziei de tehnologie a NordLayer. „De aceea NordLayer a efectuat această analiză detaliată și a luat decizia de a publica Global Remote Work Index.
Am luat în considerare toți parametrii fundamentali pe care țările trebuie să-i îndeplinească atunci când cercetăm cele mai bune țări pentru munca la distanță, evaluând temeinic o serie de date. Global Remote Work Index subliniază securitatea și fiabilitatea ambelor medii fizice și digitale. De asemenea, pune un accent deosebit pe securitatea cibernetică. În acest sens, indexul este un ajutor excelent pentru angajații de la distanță care doresc să se mute sau să lucreze într-o altă țară decât țara lor de origine”.