Georgia va adera la NATO, afirmă Jens Stoltenberg

Georgia va adera la NATO, afirmă Jens Stoltenberg
scris 25 mar 2019

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reafirmat luni, la Tbilissi, că Georgia urmează să adere la Alianța Nord-Atlantică, în pofida opoziției Rusiei, relatează AFP.

”Cei 29 de aliați au spus clar că Georgia va deveni memnru NATO. Vom continua să cooperăm pentru a pregăti aderarea georgiei la NATO”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu premierul georgian Mamuka Bakhtadze, la Tbilisi, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Noi nu vom accepta ca Rusia sau orice altă putere să hotărască cine poate fi membru NATO”, a subliniat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Liviu Dragnea anunță lista PSD pentru europarlamentare: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes, pe primele locuri CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea anunță lista PSD pentru europarlamentare: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes, pe primele locuri

Eventualitatea aderării Tbilisi la NATO, din care fac parte mai multe foste țări din fostul bloc sovietic, este considerată de Moscova o ingerință occidentală în sfra sa de influență.

Liderii Alianței au apreciat, într-un summit la București, în 2008, că Georgia are vocația să adere la NATO, însă ei nu au lansat, până în prezent, procesul aderării.

La rândul său, premierul Mamuka Bakhtadze a apreciat că Rusia ”nu are dreptul să îngrădească opțiunea unei țări suverane cu privire la acordurile sale în domeniul securității”. ”Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian și este prevăzută în Constituție”.

Jens Stoltenberg se află într-o vizită la Tbilisi, unde asistă la manevre militare organizate de Georgia și NATO, la Krtsanisi, în apropierea capitalei georgiene.

La aceste exerciții, lansate la 18 martie, pe o perioadă de 12 zile, participă 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Germania și alte 17 state membre NATO.

Reprezentanți ai unor țări care nu fac parte din NATO, precum Azerbaidjanul, Finlanda și Suedia, participă de asemenea la exerciții.

În august 2008, Rusia și Georgia au purtat un război-fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operațiune militară în regiunea separatistă Osetia de Sud, cu obiectivul de a prelua controlul asupra acestui teritoriu.

Un acord de pace a pus capăt conflictului, iar la 26 august 2008 Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și Abhaziei, unde menține, de atunci, o puternică prezența militară, denunțată de Georgia drept o ”ocupație”.

Premierul rus Dmitri Medvedev amenința anul trecut că o eventuală aderare a Georgiei la NATO ”ar putea provoca un conflict teribil”.

viewscnt
Afla mai multe despre
jens stoltenberg
georgia
nato