FOTO&VIDEO Întreruperile de curent din Transnistria, reduse de la 8 la 5 ore pe zi. A fost repornită centrala pe gaze a ″Șerifului″ regiunii separatiste din Republica Moldova

VECINI   
FOTO&VIDEO Întreruperile de curent din Transnistria, reduse de la 8 la 5 ore pe zi. A fost repornită centrala pe gaze a ″Șerifului″ regiunii separatiste din Republica Moldova

Autoritățile nerecunoscute din Transnistria au anunțat că sistemul energetic al regiunii separatiste din Republica Moldova a fost stabilizat, după 3 zile în care alimentarea cu curent electric a fost întreruptă ″în evantai″ timp de 8 ore pe zi în total (în 2 reprize a câte 4 ore), astfel că durata tăierilor va fi redusă la 5 ore zilnic, într-o singură repriză.

Acest lucru a devenit posibil grație, printre altele, pornirii celei de-a trei facilități de generare de energie electrică, Tirotex-Energo. Centrala în cogenerare va produce electricitate la puterea de 10-15 MW″, au transmis liderii de la Tiraspol. Celelalte două sunt centrala MGRES de la Cuciurgan a companiei ruse de stat InterRAO, care a fost trecută pe cărbune, și hidrocentrala de la Dubăsari.

Urmărește-ne și pe Google News
Vânzările Mercedes-Benz au scăzut, în special pe segmentul vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Vânzările Mercedes-Benz au scăzut, în special pe segmentul vehiculelor electrice

Centrala Tirotex-Energo, cu putere instalată totală de 31 MW, alimenta în principal fabrica de textile Tirotex, una dintre cele mai mari din spațiul ex-sovietic, parte a conglomeratului de firme Sheriff, principalul angajator de pe malul stâng al Nistrului, controlat de omul de afaceri local Viktor Gușan, considerat liderul informal al regiunii. Potrivit presei de peste Prut, în trecut, centrala a alimentat și activitatea de minare de criptomonede din Transnistria.

Video de prezentare a centralei poate fi văzut aici.

Nu este limpede care este sursa de aprovizionare cu gaze naturale a Tirotex-Energo. Întreaga criză energetică din Republica Moldova, semnificativ mai accentuată pe malul stâng al Nistrului, a fost determinată de oprirea tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei și de refuzul gigantului rus de stat producător Gazprom de a-și onora obligațiile contractuale prin livrări pe ruta alternativă transbalcanică.

Centrala în cogenerare Tirotex-Energo. Sursă foto: http://tirotex-energo.com/

Centrala în cogenerare Tirotex-Energo. Sursă foto: http://tirotex-energo.com/

VIDEO Turcii au recrutat aproape 1.000 de muncitori la primul pod de pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș. Noi imagini de la Viaductul Boița CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au recrutat aproape 1.000 de muncitori la primul pod de pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș. Noi imagini de la Viaductul Boița

Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale ale operatorului sistemului național ucrainean de transport al gazelor naturale, LLC Gas TSO, din Ucraina în Republica Moldova intră în continuare anumite cantități de gaze (de proveniență non-rusă), prin mai multe puncte de interconectare.

În plus, Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei de la Chișinău, a declarat că, pe lângă rezervele de gaze din conductele proprii ale operatorului transnistrean Tiraspoltransgaz, Transnistria mai are rezerve de gaze stocate și în conductele magistrale din Republica Moldova operate de Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz din România.

O parte din gaze sunt în conductele de pe malul stâng, care s-au consumat în mare parte, dar o parte mai mare este stocată în conductele noastre. Mai mult decât atât, chiar în conductele Transgaz! Pentru aceasta a fost nevoie de o cooperare între Vestmoldtransgaz și Tiraspoltransgaz. Inclusiv ne-am adresat și noi la operatorii de transport, ca să găsim această soluție care să ofere timp pentru luarea deciziilor″, a spus Borosan la postul de televiziune Jurnal TV, preluat de publicația Mold-Street.com.

VIDEO Sharon Stone primește în casă victime ale incendiului CITEȘTE ȘI VIDEO Sharon Stone primește în casă victime ale incendiului

Pe malul drept al Nistrului, teritoriul Republicii Moldova controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, perioada scursă de la 1 ianuarie, de când România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Basarabiei, a decurs fără incidente, însă locuitorii, companiile și bugetul de stat de peste Prut vor resimți în curând costurile financiare ale schimbării istorice. Astăzi, la ora 12:30, consumul era de 737 MW, producția locală – de 377 MW, iar soldul de import – de 357 MW, cu fluxuri intrate din România de 604 MW, din care ieșiri spre Ucraina de 246 MW, potrivit datelor operatorului de transport și sistem Moldelectrica.

Comisia Europeană a refuzat să acorde derogare temporară de la obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia pe gaze naturale, respectiv cea pe cărbune, care ar urma să fie exportată în Republica Moldova de către producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, derogare solicitată recent de autoritățile de la București și Chișinău, a declarat ieri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, răspunzând unei întrebări din partea Profit.ro.

El a adăugat că, pe de altă parte, l-a bucurat faptul că traderul de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat un contract de achiziție de energie electrică pe 21 de zile (perioada 10 - 31 ianuarie), pentru o cantitate de 30 MW în bandă, cu producătorul român OMV Petrom, proprietarul și operatorul centralei pe gaze de la Brazi.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria criză energetică
transnistria criză umanitară
republica moldova criză energetică
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică