Populația Bulgariei s-a redus cu 11,5% în ultimul deceniu, când s-a consemnat cel mai mare declin demografic observat după regimul comunist, a anunțat Institutul de statistică, prezentând primele estimări ale recensământului întreprins în lunile septembrie și octombrie 2021, transmite AFP.
Bulgaria, țara cea mai săracă din Uniunea Europeană, numără în prezent 6,25 milioane de locuitori, comparativ cu 7,35 milioane în 2011, arată Digi 24.
Acest declin puternic este cauzat de rata de mortalitate cea mai ridicată din UE pe fond de netă îmbătrânire demografică, dar și de numeroasele plecări în străinătate, mai ales în rândul tinerilor activi, a explicat în fața presei directorul institutului, Serghei Țvetarski.
La ora actuală, persoanele de 65 de ani și peste această vârstă formează aproape un sfert din totalul populației, comparativ cu 18,5% acum zece ani.
La fel ca în cazul celorlalte state ex-comuniste, și din Bulgaria s-a emigrat masiv după trecerea la democrație în 1989, dar mai ales după aderarea țării la UE în 2007.
Dacă la ieșirea din comunism Bulgaria atingea 9 milioane de locuitori, numărul lor a scăzut la 8,5 milioane în 1992, apoi la 7,9 milioane în 2001 și la mai puțin de 7 milioane la finele anilor 2010, o involuție demografică ce o plasează printre țările cu cea mai masivă depopulare.
Potrivit directorului Țvetarski, citat de site-ul de știri Dnevnik, populația de acum este comparabilă numeric cu cea din anul 1934.
Recensământul de anul trecut, ale cărui date finale vor fi publicate la mijlocul lui 2022, mai relevă că în mediul rural continuă depopularea, mai ales în regiunea defavorizată din nord-vest, potrivit sursei citate de Agerpres.
Capitala Sofia, cu o populație actuală de 1,5 milioane de locuitori, este singurul oraș mare care a înregistrat o creștere demografică (+14,7% față de precedentul recensământ).