Planul Austriei de a face vaccinarea împotriva coronavirusului obligatorie de la 1 februarie ar putea fi din punct de vedere legal pe terenuri mișcătoare din cauza variantei Omicron foarte contagioase, a declarat un expert pentru DPA.
Omicron s-a dovedit abilă în a evita apărarea sistemului imunitar. Aceasta face ca infecțiile în rândul celor vaccinați să devină ceva tot mai obișnuit, notează joi agenția germană de presă.
Deși simptomele tind să fie adesea mult mai ușoare printre vaccinați, există îngrijorări că numărul mare de persoane care ar putea să se infecteze și să fie trimise la spital ar pune sub tensiune sistemul de sănătate, scrie Agerpres.
Prin urmare, noua tulpină a schimbat situația pandemică de când în Austria a început prima dată să se discute anul trecut despre vaccinarea obligatorie, a declarat avocatul specializat în drept constituțional Heinz Mayer.
Planul de vaccinare este destinat în mare parte să protejeze spitalele de suprasolicitare.
"Cu Omicron, cărțile au fost amestecate din nou", a notat Mayer.
"Dacă vaccinarea nu protejează suficient sistemul de sănătate, atunci vaccinarea obligatorie nu poate fi permisă", a declarat Mayer.
Guvernul austriac dorește să se folosească de această exigență pentru a face ca un 1 milion de locuitori fără protecție să se vaccineze. Amenzi substanțiale de până la 3.600 de euro (4.000 de dolari) sunt prevăzute pentru cei care nu se conformează.
Cu excepția Partidului Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreaptă, toate partidele parlamentare au aprobat planul.
Aproximativ 70% dintre austrieci sunt în prezent considerați pe deplin vaccinați.